Баскетболният национал Николай Върбанов е получил покана да проведе подготовка в престижен камп в САЩ. Центърът на Левски може да замине през следващата седмица и да прекара десет дни в един от най-добрите спортни лагери в Америка – IMG Academies в Брандентън, Флорида.

Поканата е изпратена лично от завеждащия департамент баскетбол изтъкнат специалист Дейвид Торп и предлага на Върбанов възможност да развие комплексни качества.

Всяко лято в IMG Academies тренират много баскетболисти от Националната баскетболна асоциация, както и от големи европейски отбори.

В екипа на треньор Торп има много други известни имена като Майк Моро, спортният психолог Тревър Моауод и дори бившият холивудски актьор Стив Шенбаум, който учи младите баскетболисти на поведение пред медиите.

През ръцете на Торп и неговия екип са минали баскетболисти като Кармело Антъни, Кевин Гарнет, Юдонис Хаслем и Кевин Мартин, както и много младоци от колежанското първенство.

Баскетболният Pro Training Center е част от голяма спортна организация, в която е и прочутото тенис училище на Ник Болетиери.

„Трябва да благодаря най-вече на националния треньор Тити Папазов, тъй като благодарение на него имам шанс да отида и да видя как се работи в САЩ,” коментира за Гонг Ники Върбанов. „Все още не знам кога ще замина, тъй като първо ми е необходима виза, а получих поканата едва вчера. Надявам се това да се случи в първите дни от следващата седмица. Това е изключителна възможност да натрупам ценни впечатления преди да се върна в националния за допълнителните квалификации. Дано след това да мога да помогна още повече на отбора,” добави той.

Върбанов ще присъства днес на първия лагер сбор на националния отбор по баскетбол. Момчетата на Тити Папазов се събират в 14 часа на обяд в хотел „Амбасадор”, а довечера от 19 часа ще направят първа тренировка в зала „Универсиада”.

21-годишният Николай Върбанов е играл средно по 15 минути на мач през изминалия сезон за Левски. Той има средно по 4.71 борби на мач, както и 6.14 точки. Центърът е в плановете на Тити Папазов за титулярна петица в националния отбор.