Националът Иван Лилов ще играе в турското първенство догодина. Баскетболистът подписа с местния Олин Едирне, който завърши на 7-мо място в турския шампионат през миналия сезон.

„Много съм развълнуван и щастлив, че международната ми кариера ще започне в Турция в отбор от класата на Олин Едирне. Това е голяма крачка напред и осъзнавам, че същевременно е и голяма отговорност. Готов съм да дам всичко от себе си, за да допринеса на отбора и съм сигурен, че и отборът ще допринесе за моето развитие като състезател. Нямам търпение да играя за Олин и да покажа какво мога”, коментира Лилов пред bgbasket.com и продължава:

„Имахме предложения и водехме разговори и с отбори от други държави, но когато през уикенда дойде и подписаният договор от Турция, в мен нямаше и нотка съмнение за избора. Знам, че имаше интерес и от български тимове, но до днес официално предложение към мен не беше направено. Тук бих искал да благодаря на страхотната публика в Самоков, която ме подкрепяше през целия изминал сезон, на съотборниците си и на треньорското ръководство. Сега, когато вече знам, къде ще играя искам изцяло да се концентрирам върху подготовката с националния отбор, върху предстоящите контроли и Евробаскет 2011. Чувствам се много по-спокоен и ще дам 100% на националния отбор и на България. Също така бих искал да благодаря на агента си Любомира Генова, която работи усилено през изминалите месеци, за да съм сега играч на Олин Едирне.”

Отборът на Олин Едирне ще участва и в ЕвроЧалъндж, където са в група F в компанията на вицешампиона на Белгия Алст и победителя от двойката Красние Криля - Триумф Люберци. Към Лилов е имало интерес още от Галил Гилбоа, Монс, ЧЕЗ Нимбурк, Кнет Риоха Калвихо, Раднички Крагуевац и Апоел Холон.

Иван Лилов игра в отбора на Рилски спортист през миналия сезон. Той беше в основата на тима, основно заради реализаторските си умения. Лилов бе най-добрият реализатор сред българите в НБЛ с 20.1 точки на мач.