Известният спортен журналист и бивш национал на България по баскетбол Васил Манченко почина тази нощ на 79-годишна възраст.

Опелото ще се извърши на 20 май, четвъртък, от 13,00 часа в църквата "Света София".

Васил Манченко посвети целия си живот на спорта като често твърдеше, че никога не би бил това, което е, ако не съществуваше любимата му игра баскетболът. Манченко е двукратен участник на олимпийски игри и е част от отбора на България, който има най-призовото класиране в историята на българския мъжки баскетбол - пето място на олимпийските игри в Мелбърн през1956 година. Преди това участва и на игрите в Хелзинки през 1952-ра година.

По-голяма част от спортната кариера на големия баскетболист Васил Манченко премина в ЦСКА под ръководството на легендарните треньори Людмил Катерински и Веселин Темков. За кратко време той работи и като треньор на различни отбори в България и Сирия.

Васил Манченко завършва ВИФ "Георги Димитров" и журналистика в СУ "Климент Охридски", а след това се посвещава на спортната журналистика. Успешният му творчески път мина през списание "Физкултура и спорт", вестниците "Народен спорт" и "Народна младеж", за да стигне до Българската национална телевизия. Васил Манченко постави основите на Спортната редакция на БНТ с Цветан Алипиев, Николай Колев-Мичмана и Людмил Неделчев. От 1972 година този екип започна първите преки предавания от олимпийски игри, а в своята дълга и успешна телевизионна кариера Васил Манченко коментираше баскетбол, волейбол, бокс и беше водещ на обзорните спортни предавания на БНТ, записвайки участие на пет олимпийски игри и на многобройни световни и европейски първенства.