Старши треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев вярва, че шампионите имат сили да се класират за 1/16-финалите на европейския клубен турнир по баскетбол за мъже за Купата на ФИБА-Европа.

"Студентите" снощи загубиха от Антверп (Белгия) с 63:71 точки в Ботевград и заемат последното място в група "Р" с една победа и три загуби. До края на груповата фаза им предстоят гостуване на Нимбурк (Чехия) и домакинство на Вентспилс (Латвия).

Лидери в групата са Антверп и Вентспилс с по 3 победи и едно поражение, а Нимбург е на трето място с 1-3.

Дечев обясни лошата форма на отбора с контузиите, които преследват играчите в последния месец.

"Отборът се намира в труден период. От началото на годината имахме доста болни от грип, а след това и много контузени. Но това е част от нашата работа. Отдавам лошото състояние на отбора и на натрупаната умора. Има спад в играта ни от началото на месеца, но ние сме оптимисти, че момчетата ще се съберат. Смятам, че може да се поздравим с успехи в следващите два мача и да продължим в следващата фаза на турнира", заяви Дечев.

Специалистът днес получи наградата за треньор номер 1 на месец декември в анкетата на спортните редакции.

Лукойл Академик пък да 17-и път беше избран за отбор на месеца, след като през декември шампионите се класираха за топ 32 на турнира за Купата на ФИБА-Европа.

Лукойл получи 16 гласа срещу 9 за футболния тим на ЦСКА.

В отбора на Лукойл с травми за Тенчо Банев, Асен Великов, а днес на преглед е бил и Павлин Иванов.

"Това са дребни мускулни резтежения. Прегледите на играчите са днес. Няма нищо сериозно, но заради това се нарушава тренировъчния процес. Има и натрупана умора", добави Тони Дечев.

Капитанът на тима Тенчо Банев, който получи наградата, се възстановява от травма на коляното.

Банев заяви, че вече се чувства по-добре.

"Възстановяването върви добре, но отне много време. Вече се чувствам по-добре и се надявам скоро да се върна на терена, за да помогна на отбора в предстоящите мачове", каза баскетболистът.

Според Тони Дечев Лукойл Академик трябва да е доволен, че участва в този турнир и се представя добре.

"За пореден път снощи изиграхме слаби пет минути. Нещата относно класирането не зависят само от нас, но ние ще се борим да преминем в следващата фаза, което ще бъде успех за нас и за българския баскетбол", допълни треньорът, който заяви, че на този етап няма да прави промени в отбора.

"Доволни сме от играчите. Не може да се правят генерални промени заради моментното състояние на тима. Смятам, че ще се съберем и ще изиграем силни мачове, каквито Лукойл е показал, че може да играе", каза наставникът на шампионите.

Тони Дечев коментира и новината, че е отказал да поеме поста старши треньор на националния отбор на България за мъже.

"Смятам, че в момента има по-достойни хора от мен, които да поемат поста. Визирам Любомир Минчев. Но това е избор на федерацията. За чужденците нямам информация. Крайно време е да се избере треньор, който да направи програма и визия за този отбор и отново да се борим за класиране на европейско първенство", каза треньорът на Лукойл Академик.