Президентът на Левски Лукойл Тодор Стойков разкри какви ще са целите пред тима, както за остатъка от сезона, така и за следващите години. Той твърди, че е начертана програма за развитие за следващите поне пет години и целта е да се върне високото ниво на баскетбола в България като цяло. 

Бившата звезда на българския баскетбол беше гост в студиото на "Дарик Кафе", където разкри детайли около събитието на годината в българския баскетбол с влизането на "Лукойл" в Левски. 

"От 1 януари 2018 г. "Лукойл България" подписа спонсорски договор с БК Левски и му става генерален спонсор. Това го има не само в България, а и в цяла Европа, случва се на много места, не трябва да е голяма сензация. "Лукойл" застава зад Левски като една голяма компания", заяви Стойков и продължи. 

"В София има един Левски, който играе в елита. В него досега президент беше Константин Папазов, от 1 януари съм аз. В София има само един Левски, аз не знам за друг. Ако решат да правят друг Левски, сядаме и мислим, засега има един Левски, друг не знам да има", сподели новият президент на клуба и разкри какви са целите пред него. 

"На нас ни се иска Левски да стане хегемон. Трябва играчите и треньорът да го покажат. Целите са ясни - Купата, титлата на България, никой няма да ни ги даде даром, всички ще се борят за тях." 

"Европейският и световният баскетбол се развиват, а в България е обратното. Една от причините Лукойл да се премести в Левски е целите за следващите 5-10 години. Ние като ръководство се стремим да върнем нивото на баскетбола от миналото. Искаме да се създадат новите звезди, затова се преместихме тук. Това е добро начало за цялостния баскетбол", сподели Стойков.

Според него, в Левски Лукойл отново ще се разчита на най-класните чужденци в България, както беше в Лукойл Академик. Президентът на клуба даде пример с центъра Кийт Клинтън, който беше най-добрият на своя пост в Гърция миналия сезон.

"Не е тайна, че винаги сме купували може би най-скъпите и най-добри чужденци в Лукойл Академик. В Левски Лукойл чужденците също са най-класните. Кийт Клинтън имаше оферти от Арис и ПАОК, но не го пуснахме, защото е най-класният чужденец тук. Толкова класен център не е имало от години в България, но тук обръщаме внимание на жълтините", добави Стойков и допълни, че партньорството с първия отбор на Академик вече е прекратено. 

"Компанията Лукойл промени договора с Академик и го прекрати, отборът си има спонсори, които не сме ние, има си ръководство, в лицето на Петко Маринов и това е. Школите са важни навсякъде, за нас е важно всеки отбор в НБЛ да има школа, да развива деца. Има тимове без школи, а ние се целим в развитието на младото поколение в залите", заяви Стойков и призова феновете за подкрепа в новото начало за баскетболния Левски.  

"Тепърва започваме и бъдете убедени, че сме сериозна компания с голям бранд, събрал се с голям бранд като Левски, и че ще направим най-сериозната школа. Убеден съм, че зажаднелите за баскетбол фенове ще ни подкрепят. Имаме 1/4-финал за Купата с Черно море в "Универсиада", срещу 3 лв. билет всеки ще получи календар на отбора. А за 5 лв. се влиза за два мача - и срещу Ямбол в петък."

"Битка има всяка година, баскетболното първенство е едно от тези, в които конкуренцията инвестира. Балкан, Рилски спортист, Берое влагат средства, някои от тях се приближават до бюджет с Левски Лукойл. Залите си се пълнят, във важните мачове има фенове. На нас ни се иска да има още повече по трибуните и съм сигурен, че Левски ще е най-посещаван и ще докаже, че има най-голямата фенска маса." 

"Ние сме Левски, очаквам доста хора, което ще даде добър знак на всичко, което правим. Независимо дали са фенове на футбола, баскетбола или волейбола, да дойдат и да подкрепят отбора", добави Стойков и даде пример защо нещата с Академик не са се получили. 

"Един от примерите е, че водехме много точки преди края с Лукойл Академик, но ако имахме фенове, нямаше да изпуснем преднината и щяхме да влезем в групите. Иска ни се да трупаме успехи на национално и клубно ниво, за да се върнат децата в залата. Надяваме се в българските играчи на Левски да намерим нужните хора да направят баскетбола разпознаваем сред децата. Дано се получат нещата", заяви Стойков и разкри целите пред Левски Лукойл. 

"Нещата бяха пазени в тайна и в последните дни, от които обявихме, доста неща трябва да се свършат. Но от края на шампионата ще е ясно всичко и ще е на много високо професионално ниво. Идеята е още тази година да стане шампион, а догодина да влезе в групите на Шампионската лига", сподели президентът на клуба и разкри, че не е изключено да бъде взет под наем младият талант на родния баскетбол Йордан Минчев, който е собственост на Фенербахче. 

"Всичко е възможно за връщането на Йордан Минчев в България, Фенербахче може да го даде под наем да играе в Левски, както го даде сега на МЗТ-Скопие. Ще видим", заяви Стойков.