Шампионът в Националната баскетболна лига за мъже Балкан Ботевград ще започне сезон 2023/24 с домакинство на Шумен, отреди тегленият в понеделник в столицата жребий.

Стартът на новата кампания е в уикенда от 7 до 9 октомври, като началните часове на мачовете ще бъдат уточнени допълнително.

Вицешампионът Черноморец ще стартира сезона с гостуване в Стара Загора на Берое, докато носителят на купата на България Левски ще пътува до Варна за среща с Черно море Тича.

Единственият новак в елита този сезон - Миньор 2015 Перник, ще гостува на Рилски спортист в Самоков в първия си мач, докато в останалите две дойки от откриващия кръг ЦСКА е домакин на Ямбол, а Спартак Плевен приема Академик Пловдив.

Тази година редовният сезон в Националната баскетболна лига ще има нов формат на провеждане. Използваният от дълги години формат с по три мача между отборите отпада. Сега те ще играят по два пъти по между си (веднъж като домакин и веднъж като гост), след което ще има раделяна на две шестица. Отборите от първата шестица ще имат гарантирано място в плейофите, докато отборите от втората шестица ще се борят за останалите две позиции.