Сашо Везенков ще бъде генерален мениджър на баскетболния клуб Балкан от новия спортно-състезателен сезон 2021/22. Това обяви на пресконференция днес кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.
Везенков е част от второто златното поколение на Балкан, което печели три поредни шампионски титли (1987,1988,1989) и три купи на България (1986,1987, 1988). Той е и най-успешният ръководител в българския баскетбол, като заема повече от 15 години години поста на изпълнителен директор в Обединен спортен клуб "Лукойл". Под негово ръководство баскетболният отбор на Лукойл Академик става 14 пъти шампион и 9 пъти носител на купата на страната. Той ръководи още волейболния отбор на Нефтохимик и баскетболния дамски тим на Бургас.

"Взимайки си поука от миналата година, решихме да направим някои промени, които вярвам, че ще бъдат за доброто на клуба. Това са разговори, които с г-н Везенков водим от миналата година, но по една или друга причина не се случиха предходния сезон. Съвсем официално мога да обявя Сашо Везенков, който няма нужда от представяне, защото е прекалено добре познат на българската баскетболна общественост, емблема на ботевградския баскетбол, една от легендите, че вече ще има един много сериозен висок пост в Балкан, а именно генерален мениджър на клуба", каза Гавалюгов.

"Това е една нова длъжност. Той не заема мястото на някой от досега действащите ръководители на клуба. Михаил Михайлов е председател на УС на клуба, има ангажимент към развитието школата от миналата година по-специално, но Сашо Везенков ще стане водещ фактор в организацията и основно в спортно-техническата част на нашия клуб. Основен ангажимент за него ще бъде мъжкият отбор, но при всички положения ще има сериозно отношение и роля в развитието и изграждането на състезателите в детско-юношеската школата", добави кметът на Ботевград.

"Балкан Ботевград винаги се е славел със своята школа. Вярвам, че и занапред ще бъде така, със собствена продукция. Той също лично е продукт на ботевградската баскетболна школа. Макар да не е родом от Ботевград, спокойно може да го наречем ботевградчанин. Много години живее без прекъсване тук. Винаги е имал отношение как се е развивал родният му клуб. И в предишни мои изказвания в годините назад съм заявявал, че той ще се завърне рано или късно в клуба, от който е тръгнала неговата кариерата. Вярвам, че той е пределно мотивиран да даде най-доброто от себе си, за да помогне на Балкан да се развие в правилната посока. Убеден съм, че с правилна работа резултатите ще дойдат, а ние не може да се оплачем от липса на резултати нито при мъже, нито подрастващи, защото в последните години завоювахме редица титли при подрастващите и една дългоочаквана титла през 2019 година, което не беше толкова отдавна. Не бива да сме разочаровани, ако някоя година не станем шампиони. На всички ни се иска всяка година да сме шампиони, но това не е реално. Важно е да имаме ясна и последователна политика и най-важното - да радваме хората, които изпълват "Арена Ботевград" и феновете, които да продължават да следват отбора при гостуванията и домакинства. Това е реалната оценка, че този клуб е нужен, значим, създава положителни емоции, а това е смисълът на всеки един професионален клуб", завърши Гавалюгов.

"Балкан си е Балкан. Аз от 1977 година съм тук, продукт съм на тази школа и съм това, което виждате, благодарение на Ботевград. Искам още веднъж да благодаря лично на кмета на общината Иван, на Мишо също, както и на всички, които ми повярваха. Да, наистина, не беше лесно да реша. Аз 15-20 години съм генерален мениджър на друг клуб, който вече не съществува и това ми даде възможност наистина да помисля и вече да помогна с нещо на родния си клуб. Ботевград е доста особен град за живеене и за баскетбол, но ако свикнеш с тази атмосфера, след това много трудно се отделяш от него. Аз не съм напускал Ботевград с изключение на годините, които бях в чужбина, дори и за една вечер бързам как да се прибера. След Бобошево, където съм роден, това си е моят град", каза Везенков.

"Не мога да обещавам някакви страшни неща. За създаването на един голям отбор са много важни две неща - публиката и финансирането. В годините сме показвали, че в Ботевград едното нещо не подлежи на никакви коментари. Това е публиката. Те са хората, които за наша радост, разбират от баскетбол. Това го знам от 80-а година и то продължава да съществува. Всеки един коментира, всеки ляга и става с това. Това е и задължение за всички нас за постигане на целите, които сме си поставили. Всичко има - работи се в правилна посока, запознат съм с нещата. За нас е от много голямо значение, че кметът на общината е бивш баскетболист, защото без подкрепата и много трудно би се получило нещо. Ние разговаряме от две години. Пак го казвам, дължа на Ботевград в последните години и аз с моя опит да помогна най-вече да създадем наша продукция и в близко бъдеще да имаме наши деца, които да имат роля в мъжкия отбор. Почти вече ги има. За българския баскетбол няма да говоря днес. Искам да върнем в българския баскетбол добрия тон. Както Ботевград, така и Самоков, и Бургас, и Ямбол, всички дават някакви пари. Едните без другите не може да върви баскетболът напред. Говоря и за Левски, и ЦСКА, ако може да има отбор. Няма нужда от конфликти. България не е позната с баскетбола по света, за да можем сега ние да се караме. Ще се постарая Балкан да бъде там, където му е мястото и да се отнасят към него с уважението, което заслужава. Ние сме го показали от едни деца, които тръгнахме оттук и завоювахме три титли и три купи на България. Надявам се, че целият град ще бъде до нас, като всички ще работим в екип. Ще се стараем кмета да не го занимаваме с всякакви маловажни неща, за да може и той да се радва на това, което постига", каза още при представянето си Везенков.