Селекционерът на националния отбор за мъже Росен Барчовски бе един от първите, които се обадиха на Спортист номер 1 на България за 2022 г. – Александър Везенков, за да му честитят признанието. „Сашко Везенков е спортист номер 1 на България за тази година! Изключително щастлив и горд съм, че имам възможност да работя с такава личност! След 64 години отново баскетболист е на върха у нас! Ура!!!“, написа Барчовски в профила си в  социалните медии.

Барчовски попадна в Топ 5 на най-добрите треньори в България за 2022 г. в анкетата на в. "Труд". Наставникът зае почетната пета позиция с 21 т. 

Специалистът допълни: „Звъннах му веднага. М много съм развълнуван. Свързано е и с тези 64 години, в които не сме имали баскетболист на върха. В случая – предишният е майка ми. Така е още по-емоционално. А като добавим и признанието националният ни отбор за мъже да Отбор номер 2 в страната – наистина страхотно усещане. Радвам се и съм горд, защото тази Анкета остана много престижна. Тя е запазена марка за българския спорт във всякакви времена – и в трудности, и в добри години с много успехи. Запази се нещо, което има изключителна стойност! Затова представянето на баскетболистите в нея тази година е от още по-голямо значение.“, сподели още бившият национал