Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски е оптимист, че България ще преодолее първия етап на световните квалификации. За отбора ни предстоят два решителни мача – на 1 юли с Литва в Самоков, и на 4 юли с Босна и Херцеговина в Сараево. На пресконференция днес националният селекционер обяви разширения състав за двубоите, като сподели и очакванията си за срещите:

„Доста години съм водил националния отбор в най-различни квалификации и цикли. Сега имаме нов формат. Лично не си спомням такъв, в който официалните мачове са буквално след края на шампионатите. Това ще е едно странно лято. Имаме две последни квалификации за влизане в следващия етап. Ако се класираме, август започва следващият, буквално преди европейското първенство. Ако не, започва предварителна квалификация за следващото европейско първенство. Ще трябва да държим отборите ангажирани почти цяло лято. Това ще е голям проблем за всички, не само за нас.

lap.bg
7 снимки

За мен най-важното е, че Евролигата не решиха да направят мачове през лятото и ще може да ползваме Александър Везенков. Сигурен съм, че той е бил зад телевизора по време на всичките ни мачове и ни е стискал палци. Сега, след този фантастичен сезон ще може да помогне и на живо.

Поканата за контрола със Сърбия дойде от тях. Не сме играли с тях контролни срещи или аз не си спомням поне, защото винаги ни смятаха под нивото им. За мен това е знак, че националният отбор е постигнал едно добро ниво и с мен, и преди това с Любо Минчев. Няма никакво значение. Те не играят с всеки. Благодаря им, че направиха мача в Ниш по тяхна инициатива, за да е удобно и за нас.

Най-доволен съм, че към днешна дата всички са здрави. Единствено Везенков и Стоилов продължават мачовете си, другите вече почиват. Убеден съм, че всички ще дойдат мотивирани. Щабът си остава същият.

Традиционно играем в Ботевград и нямаше никаква причина да сменяме града – прекрасно място за баскетбол и като зала, и като условия, и публика. Но поради неразрешими организационни причини трябваше да сменим мястото. Мое беше предложението това място да е Самоков, като бях подкрепен напълно от президента на федерацията. Това е другото прекрасно място за баскетбол, също с чудесна публика. Убеден съм, че ще напълнят залата. Отсега призивът ми към тях е да дойдат и да подкрепят българските момчета, защото ще бъде много трудно.  Някои от тях играят или са играли при тях, други са били треньори там, така че отсега ги моля да си освободят 1 юли и да дойдат в залата.

Обективно Литва стоят по-добре от нас. В последните мачове имаме само загуби от Босна и Херцеговина. Те са фаворити, няма какво да крием, още повече, че ще са в по-пълни състави, особено Литва. От друга гледна точка ние се засилваме с играч от Топ 5 на Евролигата. Всички сме на линия, дано нямаме контузии и до края. И трето, но за мен е на първо място – нашият отбор придоби самочувствие да играе като равен с всякакви отбори. Ние не се страхуваме, а си вярваме. Аз вътрешно вярвам, че може да спечелим поне единия мач. С това трябва да почнем – с вяра и желание в себе си, тогава може да компенсираме всичко. Трябва да имаме вяра и респект, но да не се плашим от другите отбори. Аз съм оптимист.

Силно се надявам да ни подценят. Ако се случи, добре дошло. Но като гледам състава на Литва, това не прилича на отбор, който да подцени. Особено в Сараево Босна и Херцеговина играе много надъхано. Победите и загубите важат и за следващия етап. Ако победим един от двата и се класираме, един ще влезе със загуба повече, така че не мисля, че ще ни подценят.

Има състезатели, които свършиха сезона си преди близо месец. Има и такива, които още не са, както и такива, приключили преди 10-15 дни и по-малко. Това, което сме направили, е специална индивидуална програма за всички, подготвена от Георги Давидов и одобрена от мен. Дали я изпълняват на 100% не знам, надявам се поне на 80, защото трябва да дойдат всички готови. Ще има и уморени. Ще трябва да се пипа много внимателно. Лагерът ще бъде сравнително по-лек, не мога да си позволя някакво натоварване. От 4 юли ще имат 25 дни някъде до началото на подготовката, тогава ще могат да си починат и да се възстановят.

За Станимир Маринов само се кръстя да е добре. Вижда се как играе и в националния и какво направи за Балкан. Дай, Боже, само да е здрав. Той е страхотно мотивиран, играе с пълни сили в националния и момчетата го харесват.

Иван Алипиев е много талантливо момче, беше в САЩ (б.р тази година завърши Лойола Меримаунт), тръгна добре, след това направи сериозни контузии. От около месец е тук и тренира. В състава трябваше да бъде Евгени Хаджирусев, който си заслужи мястото с прекрасен втори полусезон. Много държах да го имам него в отбора, защото не знаех дали Дий Бост ще дойде, нито в каква форма ще е Станимир, а Евгени беше си заслужил мястото. При него има личен момент, не иска да бъде в състава в момента, преосмисля си нещата, това е негова работа.

Прецених, че сега е моментът Иван Алипиев да получи шанс, защото е моментът да мислим и за бъдещето, освен квалификациите. Една от целите ми е да постеля основата и на следващия треньор след мен. Дали Алипиев ще бъде сред 12-те, зависи от него. Никой няма приоритет, включително и Везенков. Бост пристига най-вероятно на 22 юни.“