Рилски спортист направи невероятен обрат в НБЛ. Тимът надви Левски като гост в столичната зала „Триадица“ със 78:76, след като навакса пасив от 21 точки пасив, който имаше в средата на третата част. В игра за гостите след близо месец отсъствие заради контузия се завърна Крис Минков.

Победата бе четвърта за отбора от Самоков, който има и също толкова загуби, а в следващия кръг приема Черно море Тича. Левски също е с баланс 4-4, но вече в серия от три поредни поражения преди визитата на Спартак през следващата седмица.

Start-photo.bg
29 снимки

Капитанът на "сините" Асен Великов даде импулс на отбора си от самото начало на срещата и много бързо домакините дръпнаха с 11:3. Стрелбата и на двата тима от далечно разстояние не вървеше, но този от София демонстрира по-точен мерник под кошаи след десет минути игра бе напред с 22:16. Баскетболистите на Димитър Ангелов започнаха по-уверено и втория период, като много бързо разликата стана и двуцифрена – 30:18. Те запазиха по-високите си проценти от игра и на почивката се оттеглиха при 49:35 след тройка със сирената на юношата Дамян Николов – втора за него в мача.

Преднината на Левски достигна 21 точки, но в последните малко над три минути от частта тимът така и не успя да се разпише. Водени от Мирослав Васов, гостите направиха серия от 14:0, вкарвайки четири тройки в нея, след като през целия мач до момента имаха едва три, и преди заключителната четвърт намалиха за 54:60.

Кошове Джон Флорвиъс и Димитър Маринчешки дадоха спокойствие на отбора им, но за кратко. Нова поредица безответни точки за Рилски спортист, завършена от забивка на Джо Лоусън доведе до пълен обрат при 66:64, което принуди Димитър Ангелов да вземе и последното си прекъсване шест минути преди края.

Играта продължи кош за кош с поредица от размени на водачеството. Баскетболистите на Любомир Киров поведоха с 4 при оставащи 85 секунди, след което Флорвиъс намали на 2 с точни наказателни удари. Рилски спортист пропусна няколко възможности окончателно да реши мача в своя полза и 5 секунди преди края Левски получи право на последна атака, но тимът не успя да се организира добре и макар Златин Георгиев все пак да опита да вкара от тройката, стрелбата му бе много трудна и не влезе в коша.

Заради натрупани нарушения срещата за тима от Самоков не довършиха Джо Лоусън и Александър Янев.

Най-резултатен за победителите с 16 точки бе Александър Янев, с 14 и 7 асистенции е Майкълин Скот, а 12 точки добави Мирослав Васов. За Левски Джон Флорвиъс записа 19 точки и 7 борби, Асен Великов има 16 точки и 8 асистенции, а Алън Арнет се отчете с 12 точки и 9 борби.