Бившият капитан на националния отбор по баскетбол на България Филип Виденов бе официално представен за нов изпълнителен директор на Българската федерация в този спорт.

Президентът на централата Георги Глушков заяви, че е впечатлен от Виденов и е много доволен, че той е приел поканата му да заеме поста.

„Много съм впечатлен и доволен, че Филип прие моята покана. Много е мотивиран. Имаме нужда от млади хора с мотивация и се надявам да свърши добре работа. Обстановката не е приятно, но ще направим най-доброто, за да постигнем резултати. Имах разговори и с други хора преди него, но смятам, че той е изборът. Не съм имал съмнения, просто очаквах той да каже „Да“. От доста време нямахме изпълнителен директор. Много съм доволен. Той е с горе-долу същите правомощия, каквито имам аз“, обяви Глушков.

„Много се радвам, че съм тук. Благодаря на г-н Глушков за поканата и се надявам наистина да свършим необходимата работа. Моята мотивация е такава, че след известно време българският баскетбол отново да бъде уважаван в Европа. Да се върнем там, където бяхме тръгнали, когато аз още бях състезател. Всичко минава през школите и създаването на играчи и треньори. Имам поглед върху това, което се случва в баскетбола. А има и доста неща, на които трябва да се науча“, каза от своя страна 42-годишният Виденов.

Той ще бъде водач на българската делегация на предстоящото Европейско първенство за мъже през септември. „Ако играем така, както показахме, че можем, каквото и да е класирането, смятам, че ще можем да се гордеем“, коментира Филип Виденов и добави: „След това са подрастващите. Лично според мен трябва да се направи правилната схема за мотивация на треньорите, за да започне да се работи с подрастващите по начин, който отговаря на европейския стандарт. Талантлива нация сме и трябва да се използва на максимум от потенциала, който имаме.“

„Смятам, че отборът е подготвен по най-добрия начин. На Европейското първенство ще има много силни отбори и ще бъде доста предизвикателно за държавите, които искат да направят стъпка нагоре. Очаквам да се представим достойно“, каза още Глушков, а по повод представянето на националните отбори на България при подрастващите през това лято, той допълни, че трябва да се научим в няколко мача да показваме най-доброто по същия начин.

„Тази година беше хубав тест за всички възрасти, както за женската част, така и за мъжката. Важно е да имаме такава мотивация, че да растем и да се учим от първата до последната среща. Не трябва да подценяваме работата в клубовете. Нека мине последното първенство при подрастващите и ще направим равносметка. Ще направим неща, чрез които да оптимизираме всичките процеси“, заяви президентът на Българската федерация по баскетбол.