Александър Везенков бе избран за "Заслужил гражданин на Ботевград", след като Общинския съвет в града гласува предложението с 24 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържали се".
 
Предложението бе издигнато от д-р Илин Черняшки, който е председател на местния Общински съвет, с мотива, че националът има големи заслуги и значим личен принос за развитието на спорта. Везенков бе избран за "Спортист на годината" у нас миналата година, вдигна две титли на Гърция с Олимпиакос, игра два пъти Файнъл 4 на Евролигата с вече бившия си отбор, а също така бе избран и за "Най-полезен играч" на турнира през миналия сезон.
 
Везенков е роден в Кипър, но баща му Сашо е легендарен играч на ботевградския Балкан и понастоящем директор в клуба.
Баскетболистът, който от новия сезон ще играе в НБА със Сакраменто Кингс, коментира специалната си връзка с Ботевград, съветите, които получава от баща си и влиянието, което оказва върху младите състезатели. 
 
“Ботевград е едно място, на което идвам всяко лято, за да си почивам. Моите приятели и роднини са тук. Ботевград е дал всичко на моите родители, така че градът заема много специално място в моето сърце. Няма лято, в което да не си идвам до тук. Играл съм в подрастващите формации U12 и U14 в Балкан. Беше много хубаво.
 
Както и баща ми, така и майка ми и сестра ми, всички са били до мен. Всички се радват да ме гледат как прогресирам и как се качвам стъпало по стъпало, за да стигна моя максимум. Щом баща ми е много радостен, значи и аз съм. Най-ценните уроци, които съм получавал от баща си, са да не се променям, да съм един и същ всеки ден и никога да не съм доволен от себе си в добрия смисъл. Винаги да искам още и още.
 
Моята цел е да запаля децата по баскетбола. Той е специфичен спорт, за който са нужни много труд и много желание. Когато тези деца те гледат, това е отговорност, защото всеки ден трябва да показваш максимума от себе си не само на терена, но и извън него. Макар и да е много хубаво, има и много голяма отговорност. Трябва да си амбициран, да следваш мечтите си, да имаш цели и да даваш всичко от себе си”, заяви пред "Ботевградски вести" Везенков.