Александър Везенков (Олимпиакос, Гърция) и Борислава Христова (Гожов, Полша) отново бяха избрани за най-добри баскетболист и баскетболистка на България за годината в анкетата, организирана от федерацията по баскетбол сред журналисти и треньори. Двамата бяха предпочетени при вота с почти 100% от гласовете.

Александър Везенков

източник: БГНЕС

Треньор номер 1 на 2021 година стана селекционерът на националния отбор за мъже Росен Барчовски. Той изведе тима на България до финалите на Евробаскет 2022 с две победи над Латвия в решаващите мачове.
 
Най-добър баскетболист, играещ в родното първенство, е Павлин Иванов от Рилски спортист. Гардът спечели и вота на феновете, който за пръв път се проведе онлайн. Иванов бе в основата на първото място през редовния сезон за Рилски спортист и във финалите за Купата на България, спечелена от самоковци, а показа класа и в мачовете от турнира за Купата на ФИБА Европа и с екипа на националния отбор.

Девойките загубиха от Черна гора

източник: FIBA Europe

Жаклин Златанова от Берое бе избрана за най-добра баскетболистка, играеща в България. Центърът бе сред най-добрите за старозагорки при триумфа им в Купата на България, държавното първенство и Адриатическата лига, а също така бе сред най-стабилните състезателки в състава  на България в квалификациите за европейското първенство.
 
Центърът на националния отбор и Естудиантес Емил Стоилов стана най-добър млад баскетболист на 2021 година (родени през 2002-а и след това). При момичетата за носител на този приз бе определена Яна Карамфилова.
 
В гласуването на феновете в България Павлин Иванов пък бе предпочетен в огромна конкуренция, изпреварвайки с малко Александър Везенков. При жените най-много гласове събра гардът на девическия национален отбор Деана Стояновска.