Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) наложи глоби в общ размер на 2450 лева след поредните мачове от шампионата.

Треньорът на Левски Димитър Ангелов пък е наказан с лишаване от права за една среща, а наставникът на Черноморец (Бургас) Васил Евтимов е глобен с 1000 лева.

Пълните наказание на ДАС:

Доклад на Любомир Амиорков, дежурен представител на БФБаскетбол на мача в НБЛ между Левски и Спартак Плевен, проведен на 26 декември в София:

- Налага на Спартак Плевен имуществена санкция в размер на 100 лева на основание чл.35 т.1 от ДАП на НБЛ за техническо нарушение на скамейката, отсъдено в срещата между отборите на Левски и Спартак Плевен, проведена на 26 декември.

- Налага на БК Левски имуществена санкция в размер на 100 лева на основание чл.35 т.1 от ДАП на НБЛ за техническо нарушение на скамейката, отсъдено в същата среща.

- Налага на БК Левски имуществена санкция в размер на 100 лева на основание чл.35 т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение на скамейката, отсъдено за втори път в мача.

- Налага на Златин Георгиев от Левски глоба в размер на 100 лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в двубоя.

- Налага на Асен Великов от Левски глоба в размер на 100 лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ за техническо нарушение, отсъдено в мача.

- Налага на БК Левски имуществена санкция в размер на 100 лева на основание чл.35 т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение на скамейката, отсъдено в срещата.

- Налага на Димитър Ангелов, помощник-треньор на отбора на Левски, глоба в размер на 150 лева и с лишаване от длъжностни права за една среща, на основание чл.35, т.2 от ДАП на НБЛ, за персонално дисквалифициращо нарушение, отсъдено в мача.

На същото заседание бе разгледан доклад на Чавдар Зехиров за мача Рилски спортист - Левски.

- Налага на старши треньора на Левски Божидар Гьорев глоба в размер на 100 лева на основание чл.35, т.1 от ДАП на НБЛ за техническо нарушение, отсъдено в срещата на 22 декември.

Въз основа на доклада на Владимир Атанасов за срещата Балкан  - Рилски спортист ДАС реши:

- Налага на Калвин Годфри от  Балкан глоба в размер на 200 лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ за техническо нарушение, отсъдено в мача на 28 декември.

- Налага на Христо Захариев от  Балкан глоба в размер на 200 лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата.

ДАС се запозна и с доклада на София Масларова дежурен представител на БФБ от срещата между отборите на Академик Пловдив и Черноморец Бургас, и реши:

- Налага на Васил Бачев от Академик Пловдив глоба в размер на 100 лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ за техническо нарушение, отсъдено в мача.

- Налага на старши треньора на Черноморец Бургас Васил Евтимов глоба в размер на 200 лева на основание чл. 35, т. 3 от ДАП на НБЛ за отсъдено техническо нарушение в същата среща.

- Налага на старши треньора на Черноморец Бургас Васил Евтимов глоба в размер на 300 лева на основание чл. 35, т. 3 от ДАП на НБЛ за отсъдено техническо нарушение за втори път в мача.

- Налага на старши треньора на Черноморец Бургас Васил Евтимов глоба в размер на 500 лева на основание чл. 35, т. 14 от ДАП на НБЛ за нарушаване на установения ред за провеждане на баскетболна среща, в срещата между отборите на Академик Пловдив и Черноморец Бургас. На основание чл. 27 от ДАП, решението по т.3 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, доклада на старши съдията Калоян Костов, както и рапорта за инциденти от София Масларова, след последователно отсъдени две технически нарушения на старши треньора на Черноморец Васил Евтимов, същият е изхвърлил едно от рекламните пана, намиращо се пред пейката на отбора по посока на игрището, както и един от столовете, поставени в зоната на отборната му скамейка. ДАС счита, че действията на длъжностното лице са в разред с установения ред за провеждане на баскетболна среща, поради което налага глоба в размер на 500 лева, вземайки предвид естеството на извършеното нарушение, спрямо предвидения максимален размер в ДАП на НБЛ от 2000 лева за извършване на такова нарушение".

След като се запозна с доклада от Красимир Стойнов за мача Ямбол - Черно море Тича, ДАС реши:

- Налага на Иван Лилов от Ямбол глоба в размер на 100 лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата на 23 декември.