Бившият старши треньор на баскетболния Рилски спортист Людмил Хаджисотиров заяви, че до момента в кариерата му се е налагало да прави компромиси в името на това отборът на върви напред.

"Преди да стане треньор, човек се учи, чете и мисли, че знае доста неща, но когато станеш треньор и си мислиш, че си готов, но после вече на тази длъжност с опита научаваш колко неща не знаеш и също така се учиш да се приспособяваш към различните ситуации, защото има много психология в менажирането на 12 характера, повечето от които са с така голямо его и със състезателен дух, който им е помогнал да стигнат на добро ниво професионално, и да ги починеш да работят като едно в името на отбора и на това да се постигат целите. Имало е кризисни ситуации абсолютно всяка година във отбора, независимо дали сме имали само 2 загуби през сезона или повече и се е налагало да правя компромиси в името на това отборът да върви напред и да няма допълнителни проблеми. За някои от тях съжалявам, а за други не, защото са помогнали Рилски спортист да бъде по-добър отбор и да има по добри резултати. Но за мен най важното е все пак човек да има принципи и ценностна система и да не престъпва дадена граница, дори с цената на това отборът да не постигне дадена цел или резултат", коментира Хаджисотиров.

start-photo.bg
16 снимки

"Наистина 11 години са страшно много време в един клуб и на едно място изобщо и седем като старши треньор рядко се случва в Европа, за което съм благодарен. Сега като съм в София и погледнато назад ми се струва като един миг целият период, а реално наистина са 11 години. Аз изразих благодарност към всички, които са работили във времето и са ми дали този шанс. Наистина ние последните два-три сезон сезона печелим редовния сезон всяка година. Слушах скоро в едно предаване, ако не се лъжа, за три сезона сме били със 73 победи и 8 загуби или 76. Успяхме да спечелим Купата на България и Суперкупата. Имахме много силни представяния, но за съжаление, въпреки че беше дебют за Рилски спортист и достигнахме в две поредни години до финала в НБЛ, не успяхме да спечелим титлата, което е било основна цел. Тази година конкретно аз мисля, че имаше няколко неща, които не ни стигнаха. Сигурно е имало някои грешки или подобрения, които е трябвало да се направят в селекцията, наши грешки – треньорски или на играчите, но като цяло това го има във всеки един отбор. Мисля, че ние играхме силно през редовния сезон и започнахме много добре годината. Знаете, че има правило, което разрешава в рамките на трансферния период отборите да се подсилват и доста отбори избират такава стратегия, че да имат допълнителна селекция", каза още Людмил Хаджисотиров и продължи:

"Тази година беше, ако не се лъжа, до 4 март този период. Ние решихме, че ще продължим с отбора и състава, който имахме, което от една страна е морално, в морален план не е добре и е правилно спрямо състезателите, които са се трудили цяла година и сме били първи. От друга страна, липсата на добавяне на качествени състезатели дава своето влияние чисто върху резултатите на един отбор и за мене това е подобно като на едно състезание с коли, в което ти си с една кола и се състезаваш и си пред останалите, но в един момент останалите коли се подсилват и постепенно те настигат, и задминават в някаква ситуация. Дали е правилно това или не като селекция, резултатите го показват, дали е морално или не - щом го позволява правилникът, това е част от играта и доста отбори го правят. В интерес на истината помогна доста и на Балкан Ботевград, които станаха шампиони с добавянето на двамата състезатели. Това беше едната част, а ние като отбор и президентът Петър Георгиев коментира съдийството, защото вие засегнахме тази тема, конкретно в един мач, аз не искам да говоря за цялостно, но това е нещо, което се случи в четвъртия мач в Бургас и аз вече след като спокойно съм изгледал мача, наистина можехме да имаме претенции и това повлия специално, за да не се играе пети мач. Кой щеше да се класира за финала, това вече никой не може да гарантира. Отборът на Черноморец, който направи много силен сезон, беше труден противник, но конкретно в този мач това също имаше влияние. И аз така и като треньор, и хората в баскетбола, смятам, че имаме претенции основно към това, че понеже ние полагаме много усилия като треньори и като играчи, работим изключително много за усъвършенстването си, това трябва да се случва по същия начин с нивото на съдийството, за да може да кореспондира. Също така, когато някой прави грешки, както нас ни глобяват и ни наказват, и това се пише, и се публикува навсякъде, а по същия начин да се държи и да се търси отговорност от въпросните съдии, за да може да има по-голямо напрежение върху тях и да си вършат работа по възможно най-добрия начин. Иначе има една безтегловност, липса на отговорност и те знаят, че дори и да има, да се случат някакви грешки няма да е голям проблем, защото наказанието е дребно, а е не се публикува, остава анонимно и реално керванът си върви, а кучетата си лаят."