Левски ще посрещне Берое в зала „Триадица“. Мачът от 8-и кръг на НБЛ бе преместен от зала „Универсиада“, но началният му час остава – 19:00. Двубоят ще бъде излъчен в ефира на Макс Спорт 2. Както бе обявено, 8-и кръг в НБЛ ще премине под надслова “#Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България”. Всички отбори в елитното първенство ще излязат със специалния знак на инициативата.

В периода 26 ноември – 05 декември 2022 година, Спешъл Олимпикс България отново организира промоционална кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс. „Нашата обща цел e да разширим достъпа до спорт за нашите сънародници с интелектуални затруднения и да променим живота им чрез баскетбола“, обявиха от организацията.

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс е нарастнал от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа.

На 2 декември 2005 година Българската федерация по баскетбол беше сред първите български спортни организации, които се присъединиха към Декларацията за достъпа до спорт, чрез която изрази своята воля да бъде естествената среда, която подкрепя атлетите с интелектуални затруднения да тренират целогодишно, да изявяват своите постижения и да споделят своите дарби и създават приятелства в местните общности.

В резултат от партньорството на двете организации баскетболният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва сребърни медали в турнира по баскетбол от Европейските младежки игри за хора с интелектуални затруднения Варшава’2010 и се представи с първи отбор по 3х3 баскетбол по време на Европейското първенство в Швейцария през2019. През 2022, обединеният отбор 3х3 отново участва на FIBA Open в Швейцария и спечели златни медали на първия европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, който се проведе през октомври в Италия.

За поредна година федерацията и Национална баскетболна лига разпространиха до клубовете членове покана за участие в кампанията и призив за подкрепа на Декларацията за достъп до спорт. Посланик на кампанията ще бъде капитанът на мъжкия национален отбор и Рилски спортист Чавдар Костов.