Баскетболните Левски и ЦСКА се обединиха около позицията, че между тях няма война и искат да бъдат пример за спортно съперничество преди първото дерби за сезона в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ). Срещата от шестия кръг на НБЛ ще се проведе на 21 ноември (понеделник) от 19:00 часа в зала „Универсиада“ в София. Представители на двата клуба дадоха съвместна пресконференция преди двубоя, който президентът на ЦСКА - Роберт Гергов определи като исторически след 13 години прекъсване.

Startphoto.bg
22 снимки

„До това дерби се стигна благодарение на нашата десетгодишна работа с юноши и привличането на генералния ни спонсор през лятото“, заяви Гергов, който увери, че добрият тон между двата клуба ще бъде запазен през целия сезон, а президентът на Левски Константин Папазов добави, че рано или късно завръщането на „червените“ в баскетболния елит е щяло да се случи. 

 
„Успяхме и нас да ни има най-вече благодарение на изключителните компромиси на играчите. Между Левски и ЦСКА в баскетбола няма война, а има огромно дългогодишно приятелство. Искаме да покажем, че в тази дивотия и съсипана държава, това не може да повлияе на нас. Тръгнали сме по един път. Много скоро Левски и ЦСКА ще имат общ спонсор“, коментира Папазов.
 
Той разкри, че „сините“ са финансово обезпечени за календарния сезон.
 
„Левски е на 100 процента подсигурен. Довечера и утре играчите ще си получат първата заплата. Имаме цел да обезпечим всички, които са си заработили възнагражденията за миналата година. Всички розови дни съм си ги изстрадал. Докато съм живq ще се боря“, категоричен бе Константин Папазов.
 
Старши треньорът на „червените“ Росен Барчовски призна, че първоначално е бил шокиран от идеята двата клуба да дадат съвместна пресконференция.
 
„Има неща, които са много по-големи от някаква битка и съперничество, а това е спортът, баскетболът. Светът не свършва с едно дерби, но светът започва, когато се връща нещо хубаво. Това е добър знак за феновете, за да покажем, че нещата са нормални и човешки. На терена е битка, но отвън не. Отвън сме приятели. Нашият отбор може да даде пример.
 
И двата отбора не сме в такова състояние, което им приляга като име. При нас проблематичен е Венци Петков. Все пак има още три-четири дни. В последния момент ще решим дали ще бъде в състава и колко ще играе. Другите до този момент са здрави. Бях се огледал и в Асен, и Златин, но те имат фенски изкривявания към Левски. Също и към Митко Ангелов имам интерес, но не искам да бъркам нещата. Това в рамките на шегата“, коментира Барчовски на срещата с медиите.
 
Старши треньорът на Левски - Димитър Ангелов каза, че случващото се с ЦСКА е голям плюс. „Всички дълго чакахме това, но предполагам поради финансови причини нещата не се случиха по-рано. Чакаме с нетърпение този мач, знаете какъв е зарядът. Искаме да запазим добрия тон и нещата да се решават на терена, където няма да има сантименти“, заяви Ангелов и призова хората, които обичат баскетбола да напълнят зала „Универсиада“, защото самият той е играл в такива мачове пред пълни трибуни и чувството е страхотно.
 
„Имахме много тежка програма от началото на сезона. Тази година сме с по-скромна селекция и благодарение на Тити, който успя да спаси отбора, ние съществуваме. Играем за победа, но дори една загуба няма да означава нищо“, добави Димитър Ангелов.
 
Баскетболистът на ЦСКА - Алекс Симеонов потвърди, че всички в отбора очакват с нетърпение дербито и ще се радват на пълна с фенове зала. 
 
„Надявам се всичко да протече в рамките на нормалното, да няма скандали и проблеми извън терена“, пожела си Симеонов, а капитанът на Левски Асен Великов добави, че се надява, че със завръщането дербито интересът към баскетбола в София ще бъде възобновен. 
 
„За нас като състезатели и като цяло хора в баскетбола е важно залата да бъде пълна. Това е важно и за младите състезатели - ще ги мотивира и амбицира. Едно такова дерби и такава атмосфера ще е голям плюс за тях“, заяви Великов.