Левски елиминира домакините от Балкан на полуфиналите в турнира за Купата на България по баскетбол за мъже. "Сините" спечелиха в "Арена Ботевград" със 74:73 (21:17, 20:17, 12:19, 21:20) и  и се класираха за пети пореден финал. Срещата беше прекъсната за повече от 30 минути 48.8 секунди преди края заради проблеми с феновете.

lap.bg
33 снимки

Така Левски ще излезе срещу Рилски спортист в понеделник, в 19:00 часа в спор за efbet Купа на България. Двубоят ще бъде повторение на миналогодишния финал в турнира.

В герой на мача за Левски се превърна Ивица Радич, който направи чист чадър и блокира последния изстрел на Амад Рори.

Така столичани сложиха край на серията от четири поредни загуби от ботевградчани във всички турнири през сезона.

Двубоят беше нервен, изпълнен с обрати и много борба  от началото до края. Левски пропиля 7 точки аванс от първото полувреме в третата част, а вдъхновени от публиката домакините оставиха сърце и душа на терена в последните минути, за да се върнат след почивката. Интригата на терена се запази до последните секунди. Тогава, след много нерви, дисквалифицирани бяха старши треньорът на Балкан Небойша Видич, помощникът му Преслав Пешев и Дерек Маркс, за пет нарушения терена напусна и Димитър Димитров. От Левски играта за пет нарушения напусна и Марио Литъл.

При оставащи малко по-малко от 48 секунди до края мачът бе спрян заради проблеми по трибуните с фенове на двата отбора. Прекъсването продължи 30 минути до пристигането на полиция в залата.

След тях Левски изпусна, а Уошингтън вкара тройка, за да намали на 73:74. Крисчън Джоунс изби топката, а последните 8.4 секунди остана атака за Балкан. Топката обаче беше избита от Рори, след като Радич направи чадър.

За "сините" нов силен мач изигра Марио Литъл. Той наниза 27 точки за успеха. Венцислав Петков вкара 12, а Ивица Радич записа поредния "дабъл-дабъл" - 10 точки и 12 борби.

Крисчън Джоунс беше герой за домакините с 27 точки и 15 борби. Амад Рори добави 17 точки, а Дерик Маркс - 13.

"Най-голямото качество на спортиста е да се научи да губи. Това е първи урок. Ясно е, че за тях беше заветна цел да спечелят Купата и аз казах, че за нас е предимство. Идваме тук и печелим, защото сме Левски и имаме морал. Ние сме дошли тук да се забавляваме, но ще се опитаме да спечелим и Купата", каза старши треньорът на Левски Константин Папазов.

"Искам да се извиня за загубата на играчите, на ръководството, на феновете, на всички в залата. . .  Това беше цирк. Не мога да кажа нищо, ще гледам мача и тогава ще има ново изявление", заяви Небойша Видич.