Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов коментира спечелената шампионска титла в баскетбола, след като Балкан надделя над Левски Лукойл.

"Емоциите са доста големи и още ги преживяваме. Щастлив съм, че доживяхме един пореден връх на ботевградския баскетбол, макар и след 30 години, не очаквахме това да се случи. Към този връх вървим от доста време, сега имаме един завършек на усилията продължили почти 10 години", коментира кметът на града.

"Отборът беше много добре селектиран и комплектован, съумяхме да преодолеем квалификации, две групови фази минахме, класата на българския футбол е показателна, има силна конкуренция от Берое, от Рилски Спортист, и Пловдив, за щастие нямаше и онзи доминиращ отбор на Лукойл с многомилионни селекции и гръмки имена в предишни сезони, дори играха и Улеб Къп, не искам да омаловажавам съперника на финала, но казах, че на полуфиналите ще ни е по-трудно. В Стара Загора имат отличен отбор. Не беше лесно да ги преодолеем, не беше лесно и на финала", добави Гавалюгов.

"Мачовете бяха оспорвани, с изключение на последния мач, където се създаде по голяма разлика, но това беше и резултат от положителната емоция от трибуните. Беше интересно, серията беше доста оспорвана, Балкан стана шампион в първенство, което беше достатъчно равностойно и силно. В днешния професионален спорт не са малко, тези играчи струват пари, със сигурност не желаем да отстъпваме от качеството на баскетбола, който предложихме този сезон", каза още той.

"Израстнал съм с баскетбола в града, със славното поколение от 90-те години, имах морален ангажимент, използваме финансите от бюджета по предназначение. Играчите са професионалисти, те правят избора си и на база пари. Тази емоция, която малките деца изпитаха, ще им остане един спомен в израстването им, този успех е плод на много работа от доста хора, в залата имаше над 3000 души, израснали с успехите на ботевградския футбол. Успехите на всяко едно поколение оказва положително влияние върху баскетбола, финансите също са важни".

"Въпросът с новата зала беше поставен през 2010 година, осигуриха се средства и общински и държавни, за да може Ботевград да посреща такива хубави срещи, това мотивира и децата да тренират баскетбол", каза още Гавалюгов.