Отборът на Левски е новият носител на Купата на България по баскетбол след успех срещу ЦСКА с 86:81 (20:27, 24:15, 24:14, 18:25).

Двубоят в зала "Арена София" започна по-добре за "сините", които взеха преднина от четири точки на старта, а след това стигнаха до 8:5. След това обаче "червените" успяха да обърнат и дори за кратко имаха преднина от 10 точки, преди първата четвърт да завърши при 27:20 в полза на ЦСКА. 

Втората четвърт отново бе много оспорвана и въпреки че "сините" бяха догонващи през повечето време, с две тройки на Марио Боянов Левски взе водачеството с 44:42 в самия край на втората четвърт. В третата част пък Левски увеличи преднината си на 12 точки като Алън Арнет блестеше най-ярко за "сините" - 68:56 преди последната четвърта част във финала. 

Левски поведе дори с 13 точки по време на четвъртата четвърт, но в последните минути ЦСКА успя да се върне в срещата и намали на 4 точки изоставането си. Все пак Левски удържа преднината и по този начин "сините" спечелиха Купата за първи път от 2020-а насам.

Най-резултатен за "сините" бе Алън Арнет с 22 точки, а на сметката си той добави 3 борби и 2 асистенции. Също силен мач направи Серхий Павлов, който завърши с 14 точки, 5 борби и 2 асистенции. 

Брендън Йънг беше най-резултатният за ЦСКА с 22 точки. Той прибави 3 борби и 2 асистенции към актива си. 

start-photo.bg
100 снимки

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ (20:27)

Левски започна по-добре срещата и взе ранна преднина от 4:0 след неуспешно нападение на "червените" и два точни изстрела на Алън Арнет от наказателната линия. Мартин Сотиров намали изоставането на ЦСКА с тройка малко преди да изминат три минути от първата четвърт - 8:5. Голямата звезда на ЦСКА Таменанг Чо намали на една точка пасив, правейки резултата 9:10 със страхотна забивка 

С малко повече от три минути оставащи в първата част ЦСКА взе лидерството в срещата с 11:10. Брендън Йънг успя да стреля през играч на "сините" и да отбележи две точки, а в същото време спечели и един наказателен удар, което му даде шанс да добави още два пункта към актива на "червените" и да направи резултата 21:15. Дамян Минков бе точен от тройката, за да даде преднина от 9 точки на ЦСКА - 24:15.

Десет точки преднина! ЦСКА поведе с 27:17 след още една добра атака от Дамян Минков. Първата четвърт завърши при резултат 27:20 в полза на "червените".

ВТОРА ЧЕТВЪРТ (24:15)

Защитата на Левски така и не успя да спре Таменанг Чо, който още на старта на втората част реализира 10-ата си точка в мача, за да възстанови двуцифрената дистанция при 21:31. "Сините" обаче бързо намериха на кого да разчитат, а именно - на своя лидер Алън Арнет, който отговори на предизвикателството и собственоръчно скъси пасива на своите до шест при 25:31. Все пак Левски бързо намали след добра серия и дори изравни до 31:31. 

Отговорът на ЦСКА обаче бе бърз след няколко добри нападения на Зейн Ноулс, който направи преднината на "червените" шест точки - 39:33. Левски отново се върна в резултата, а тройка на Марио Боянов даже възстанови равенството в срещата - 41:41, минута преди края на втората част.  Таменанг Чо вкара един от двата си наказателни удара и отново даде точка аванс на ЦСКА, но десет секунди преди края Марио Боянов отново бе точен от тройката и даде преднина на Левски - 44:42. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ (24:14)

Третата част започна с неуспешни нападения и от двата тима. Лъчезар Димитров обаче изпревари Брендън Йънг и получи под коша, след което отбеляза за 46:42. Димитров отново се възползва от грешка на ЦСКА и добави още две точки към актива си. "Сините" дори се откъснаха на 9 точки след тройка на Мартин Сотиров - 51:42. Брендън Йънг намали изоставането на шест точки, след като успешно изпълни два наказателни удара след фаул на Арнет. 

След това обаче дойдоха две поредни успешни нападения на Левски и "сините" взеха преднина от 10 точки - 55:45, шест минути преди края на третата четвърт. Марио Боянов се отличи с още една тройка - трета за него в срещата и той даде преднина от 60:48. След това и ЦСКА отговори с тройка, но Левски отново взе преднина от 12 точки - 63:51. Брендън Йънг обаче не остана по назад и също се разписа зад линията за тройка - 63:54. Арнет стигна до 16 точки с първата си тройка и запази преднината на Левски - 68:56 в края на третата част.

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ (18:25)

Мартин Сотиров успя да завърши нападението на ЦСКА с добавка, а след това Алън Арнет отново вкара тройка и така стигна до 19 точки в срещата, докато Левски поведе с 71:58. Пет минути и половина преди края на финала Лъчезар Димитров също бе точен от тройката и върна преднината на "сините" от 13 точки, след като тя бе паднала до 9. Играещият с четири лични нарушения сърбин Драган Зекович отново закачи "армейците" в мача, но времето постепенно намаляваше, а с два фала на Димитров дистанцията отново се покачи до двуцифрените измерения при 79:68. Последва ново важно отиграване на Зекович, който за трети път в мача намери целта от тройката, чрез което възстанови надеждите на "червените" фенове - 79:71 с оставащи 2:24 на таблото. 

Две минути преди края на срещата ЦСКА намали изоставането си на 5 точки - 75:80. Алекс Симеонов получи шанс да изпълни два наказателни удара и го направи успешно, сваляйки преднината на Левски едва на 4 точки, повече от минута преди края на финала. 

FT ЛЕВСКИ - ЦСКА 86:81

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

ЛЕВСКИ: 
Лъчезар Димитров, Алън Арнет, Златин Георгиев, Серхий Павлов, Джон Флорвиъс 

ЦСКА: Брандън Йънг, Мартин Сотиров, Таменанг Чо, Алекс Симеонов, Зейн Ноулс