“Заедно с отборите от НБЛ ще намерим най-доброто решение за първенството“. Такава надежда изрази президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, който бе гост в студиото на ТВ1 за поредното дерби от БФБ е-баскет лига. Глушков говори по най-наболелите теми от последните седмици – решенията на ФИБА Европа за отмяна на Европейските първенства през лятото, Световното първенство за юноши до 17-годишна възраст в София и, разбира се, вариантите за приключване на българското топ-първенство – Национална баскетболна лига.

“Коронавирусът ни изненада и ние успяхме да реагираме. Благодарение и на ентусиазма на българските фенове, които обичат баскетбола. А и не само на феновете, но и на състезателите. Което е една предпоставка този проект, БФБ е-баскет лигата, да стане още по-интересен и вълнуващ“, коментира БФБ е-баскет лигата, която набира сила, президентът на федерацията.

Запитан за решенията на заседанието на последния Борд на ФИБА Европа, на който е член, Глушков каза: „Лошото е, че от Втората световна война, това е друг прецедент. Бяхме свикнали да мислим за спорта, в това число и за баскетбола, като за даденост. На никого не беше минавало през главата, че може нещо да се случи, че да затвори целия свят, и баскетбола. Бяхме в шок и паника и всеки се оглеждаше да видим какво можем да направим и какво може да се случи. Едни мислеха какви загуби понасят, други мислеха за това колко пари биха спестили. В такива моменти никой не мислеше за спорта. След като мина този период, един месец, вече всички са наясно, че това нещо се е случило наистина и продължава. Трябва да гледаме напред. Трябва да се преборим. Но за да минем напред, трябва да решим проблеми, които нямат прецедент – първенствата трябва да завършат, някои трябва да се отложат. Това са тежки решения. Доста държави взеха решения, които са крайно противоречиви. Бордът на нашата ФИБА Европа реши предпазливо от сега да нулираме първенствата за подрастващи през това лято с цел да не подлагаме изпитания местните федерации. Да не ги подлагаме на изпитание с подготовка, лагери, пътувания, защото става дума за непълнолетни. Има много неизвестни, които биха създали доста сериозни проблеми. Ако това решение беше отложено с месец и половина, федерациите щяха да са поставени в доста по-неизгодно положение – да инвестират пари, които трудно биха се върнали. Смятам, че на този етап това решение е хубаво, за да се успокоят“, каза той.

Преди ден и Бордът на ФИБА проведе видео-заседание, на което бе решено Световното първенство за юноши до 17-годишна възраст, на което София е домакин, да бъде преместено за периода 15 – 23 август. „Във връзка със Световното първенство в София, имаме още един месец до дедлайна, до точката, от която няма връщане. Около 15 май ще решат. Засега сме направили постъпки то да бъде в края на август. Две първенства са – за 17-годишни девойки и юноши“, сподели единственият българин, играл в НБА.

Все още предстои взимането на окончателно решение за приключването на вътрешните шампионати. Президентът на федерацията, който изпълнява и функцията Генерален мениджър на НБЛ, изрази надежда, че решение ще бъде взето в следващите 10 дни.

“Във връзка с българското първенство, на последната ни среща (Общо събрание на клубовете – б.ред.) не успяхме да постигнем консенсус, който да ни даде база да вземем разумно решение, което да бъде база за програмиране и на следващата година. Мисля, че следващата една седмица, до 10 дни, клубовете с друга насока трябва да обмислят обстановката и да стигнем до едно решение, което задоволява всички. Естествено, в такава обстановка няма печеливши. Всички губят, защото губи и спорта. Трябва да вземем такова решение, което да ни позволи с ведър поглед да погледнем към следващата година. Защото тя е важна. Тази година започна с повече ентусиазъм, после първенството беше спряно. Ще бъде спряно поне до 13 май, което създава обстановка, по моя преценка, доста ненормална за завършване на първенството. Трябва да има подготовка, трябва да има време за чужденците. Трябва да бъдат всички при равни условия. Има много неизвестни в уравнението, което на мен не ми излиза. Заедно с отборите от НБЛ смятам, че ще намерим най-доброто решение за тях за приключване на това първенство за тях и да започнем да мислим за следващото. То е много важно, защото ще бъде след тази криза. Имаме желание да преодолеем тази криза и трябва да бъдем заедно. Искаме нещата да се случат по-лесно и по-добре следващата година“, завърши Георги Глушков.