Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков не скри огромната си мъка от загубата на легендата Цвятко Барчовски. Бележитият играч и треньор вчера си отиде от този свят на 85-годишна възраст.

„Много ми е мъчно за Цвятко Барчовски, изказвам съболезнования на неговото семейство. Разменихме си някои стари снимки с Росен и Ивета, затова ни стана още по-мъчно. Силен характер беше като състезател, като треньор – също такъв. На моето поколение състезатели беше треньор на националния отбор. Взе ни в С дивизия, най-ниската и се класирахме на Европейско първенството. Даде самочувствие, баскетболно самочувствие”, коментира Глушков пред NOVA.

„Искаше много от нас не само на игрището, но и отвън като поведение. Просто много съжаляваме, много.”

„Сега ние си спомняме много хубави неща за него, добре е и по-младите да ги знаят. Той беше състезател от световна величина – световни, олимпиади, европейски първенства. Затова и името му като треньор беше такова, присъствието му беше тежко. НЯмаше как да не повярваш в такъв човек. Той ни даде много сериозно самочувствие. Всички, които са били под негово ръководство, са получили много от него.”

„Спомените са много. Сега се редят един след друг. Няма един спомен, който да отлича, всичките са много сериозни.”

„Сега, като се връщам назад във времето, и понеже имам контакти с мои набори. Имало е възможност и преди мен някой източноевропеец да отиде в НБА. Това, че съм бил първият, е било моят късмет. Бях забелязан под негово ръководство на Европейското през 1985 година. Той беше треньор. Оттам стана така, че да бъда поканен за договор в НБА. Това искам да го подчертая”, завърши Глушков.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.