Бившият български баскетболен национал Георги Младенов трудно удържаше емоциите си, когато трябваше да говори за отишлия си вчера Цвятко Барчовски. Легендата на родния баскетбол издъхна на 85-годишна възраст в Самоков.

„На мен ми е много трудно да говоря. Той беше част от моя живот и моята кариера. При него започнах през 1982 година, при него играхме на Европейско първенство, на Балканиада, на Универсиада. Невероятен характер, за него нямаше „не мога” и „не знам”, той тези думи не ги познаваше. Той си беше Цвятко Барчовски – беше уникален по някакъв начин. Поощряваше ни по някакъв негов начин, много рядко ни хвалеше за мачове, в които сме побеждавали с добра игра. При него израснах като характер – натискаше ни много на и извън тренировките. Искаше всичко да е перфектно”, заяви Младенов.

„Не съм го гледал като играч. И в ЦСКА, и в националния отбор, и в Славия винаги е бил човек, който искаше да постигне всичко. В днешно време са много малко тези хора. В тази връзка имам спомен от Балканиадата през 1984 година в Гърция, където играхме финал с домакините. Цял мач ни водеха. Шест секунди преди края той взе таймаут. Георги Глушков беше в уникална форма тогава и ни каза да играем с него. Аз не го послушах. Отиграх аз топката и вкарах тройка от 9 метра, с която станахме шампиони. Знаех, че съм свършил нещо, но разбрах, че не съм го направил по най-добрия начин. Такъв беше той.”

„Моят баскетболен живот, моето поколение мина през него. Моят живот като треньор – също. Когато се отказвах през 2002-2003, му звъннаха да го питам. Той ми каза: „Каквото си решил, каквото ти е на сърцето, това направи.” Беше ми време, да.”

„Загубихме един човек, който беше легенда в баскетбола и в спорта. Такъв е животът и трябва да продължим напред. Аз съм сигурен, че той ще остане в аналите на баскетбола като човек с непримирим характер, боец, който постига всичко с устрема си. Той получи и сега получава това признание абсолютно заслужено. Замина си легенда, която ще липсва на българския баскетболен небосклон.”

„Няма човек с неговия характер в момента. Нито пък респекта, който всяваше само с влизането си в залата. Трябва на младите български баскетболисти, а не само на тях, в момента един такъв човек, за да държи здраво юздите, защото ще ги изпуснем”, каза още Младенов.