Стотици се събраха пред Националния стадион „Васил Левски“, за да отдадат последна почит към легендарния спортист - член на Залата на славата на световния баскетбол Атанас Голомеев. Змея си отиде от този свят на 12 август на 76-годишна възраст, но остана в историята като една от най-значимите личности в световния и българския баскетбол.

Да почетат паметта на Голомеев дойдоха първият българин, носил екипа на отбора от НБА и настоящ председател на федерацияга Георги Глушков, емблемата на Левски Георги Младенов, както и някои от най-добрите състезатели на ЦСКА през годините - Петко Маринов, Любомир Амиорков и Роберт Гергов.

Startphoto.bg
70 снимки

„Голяма загуба за българския, европейския и световния баскетбол. Епоха си отиде. Беше добър, имаше чувство за хумор, обясняваше по неговия си начин, за да го разберем. Ще ни липсва много, много... Спомените ще си останат вечно за нас. Трябва да оставим това наследство и на младите. Много откровен и честен. Винаги се е борил за победата“, заяви президентът на БФ Баскетбол – Георги Глушков.

„Беше пример за подражание. Ще тъжим много. Бях го виждал само по телевизията, а като ме повикаха в националния отбор, той ме взе в неговата стая - да се уча, да ми разказва.... Това е първият ми спомен“, разказа още първият българин в НБА.