Една промяна ще претърпи съставът на мъжкия национален отбор на България за предстоящата олимпийска квалификация в Турция. Мястото на Коди Милър-Макинтайър ще заеме другият американец, който наскоро получи български паспорт – Брандън Йънг.

Гардът на ЦСКА вече взе участие в някои от тренировките на отбора, но все още не е направил официален дебют за „лъвовете“.

Иначе старши треньорът на България Росен Барчовски залага на всички останали играчи, които бяха в състава и при победата срещу Австрия, класирала тима ни за основната фаза на квалификациите за Евробаскет 2025.

Ето и 12-те, на които селекционерът ще разчита за олимпийската квалификация: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Брандън Йънг, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов, Александър Стоименов.

Националите ни получиха кратка почивка след завръщането си от Австрия. Те се събират отново на 6 август, като ще тренират в зала „Триадица“, а на 10 август заминават за Истанбул.

България ще започне участието си в олимпийската квалификация на 12 август с мач срещу Украйна. Ден по-късно тимът ни ще срещне Турция, а на 15 август е и двубоят с Исландия. Първите два отбора от групата се класират за полуфиналите, където ще се изправят срещу заелите челните две места в другата група, в която са Нидерландия, Хърватия, Белгия и Швеция. Само победителят в турнира ще се класира за основния етап на олимпийските квалификации.