Мъжкият ни национален отбор по баскетбол срази Румъния с 62:61 в двубой от квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Срещата от Група "F" се игра в "Питещ Арена", Румъния. Най-резултатен за "лъвовете" бе Павлин Иванов с 14 точки, а Коди Милър-Макинтайър направи изключителен дебют. Той направи дабъл-дабъл и завърши срещата с 12 асистенции и 11 точки. 

Симеон Лепичев вкара 13 точки, а Йордан Минчев също блесна с 11 точки и 9 борби. България ще се бори за първото място в групата срещу Португалия в неделя, когато и Александър Везенков ще се завърне в игра.


"Лъвовете" взеха преднина рано-рано и поведоха с 8:2 след страхотното начало на новия национал - Коди Милър-Макинтайър. Той откри резултата, а след това успя да отбележи и тройка. България поведе с 8:2, а първата четвърт завърши с преднина от четири точки при резултат 16:12.

Във втората четвърт България дори увеличи преднината си, като тя стигна и до девет точки при резултат 25:16. Все пак румънците успяха да намалят изоставането си до шест точки (25:31). В следващата част "лъвовете" изпуснаха преднината си, четвъртата и финална част започна при равенство 44:44. Последната част бе много драматична и румънците стигнаха до 58:59, но тройка на Павлин Иванов поведе "лъвовете" напред, които задържаха крехката си преднина и победиха с 62:61.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ (12:16)

Първата топка бе спечелена от румънците. Домакините обаче направиха грешка, тъй като времето от 24 секунди за нападение изтече. Крис Ричард пробва още в началото да отбележи тройка, но топката не влезе в коша. Коди Милър-Макинтайър откри резултата, почти две минути след старта на първата среща. Лъчезар Димитров реализира тройка малко след това. Коди Милър също записа тройка на името си и увеличи преднината на "лъвовете" на 8:2. 

След това Павлин Иванов пое организаторската дейност в българските редици, като именно той бе автор на двете точки, с които България дръпна с осем напред при 6:14. След излизането на Милър-Макинтайър обаче "лъвовете" не впечатлиха по никакъв начин с представянето си в офанзивен план. Епизодични и най-вече индивидуални изяви на Иванов помогнаха на българския тим да разполага с актив от четири точки след края на периода при 12:16. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ (13:15)

Съставът на Румъния отново изпита проблеми в нападение след поредната грешка в атака при изтичането на 24-те секунди. "Лъвовете" пък отговориха с няколко добри атаки и успяха да стигнат 20 точки. Отново Коди Милър-Макинтайър бе най-сериозната опасност за домакините. Йордан Минчев пък бе точен от тройката, за да направи резултата 25:16. Първи таймаут за отбора на Румъния. Симеон Лепичев блесна със страхотна забивка, която направи резултата 27:23. Отново само четири точки преднина за "лъвовете"  и таймаут, поискан от Росен Барчовски.

Боянов също се появи на терена в края на първото полувреме, като "лъвовете" съумяха да стопират офанзивата на съперника и чрез лидерството на Милър-Макинтайър да се оттеглят на почивката при аванс от шест точки - 31:25 в полза на България.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ (19:13)

Коди Милър-Макинтайър бе първият играч, който стигна до двуцифров актив от точки. Той отбеляза 11 точки, но за съжаление румънците изравниха при 37:37, шест минути преди края на третата четвърт. Капитанът на "лъвовете" - Чавдар Костов, пък стигна до девет спечелени борби. Николеску от състава на Румъния обаче започна да бележи тройки - 40:41 в полза на България. Около 20 секунди преди края на тази част Румъния излезе напред в резултата - 44:43. Нарушение срещу Симеон Лепичев обаче даде шанс на "лъвовете" да изравнят. Лепичев изпусна първата стрелба от наказателната линия, но при втория си фал успя да върне равенството - 44:44.

ЧЕТВЪРТА ЧАСТ (17:18)

Симеон Лепичев започна отлично, той успя да открадне топката и да забие. След това отново той се разписа за шест поредни точки. "Лъвовете" поведоха с 50:44. Коди Милър-Макинтайър записа дабъл-дабъл, след като се отчете с 10 асистенции и 11 точки. По реализирани точки пък поведе Симеон Лепичев с 13. Добрите комбинации между двамата дадоха нова преднина на България - 59:53.

Румъния стигна до една точка разлика - 58:59. Минута преди края на срещата обаче Павлин Иванов отбеляза тройка, за да отново увеличи преднината на българския тим. Така той записа 14 точки. Коди Милър-Макинтайър пък се отчете с още една асистенция. 50 секунди преди края на мача бе поискан таймаут от състава на Румъния. 

Девет десети преди края на двубоя тройка на румънски басктеболист направи резултата 62:61 в полза на България. Все пак нашите баскетболисти задържаха преднината си и спечелиха срещата.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

РУМЪНИЯ: Лукас Тохатан, Крис Ричард, Михай Мачука, Роланд Торок, Александру Ола

БЪЛГАРИЯ: Лъчезар Димитров, Коди Милър-Макинтайър, Чавдар Костов, Алекс Симеонов, Емил Стоилов