Баскетболният ЦСКА не подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига за мъже през следващия сезон. Срокът за подаване на документи беше удължен до днес (10 юли), а тимът който беше воден от Росен Барчовски не успя да намери спонсор, който да осигури участието му в лигата.

Финансовото положение на „червените“ се влоши още в началото на 2024-а година, като тогава тимът напуснаха две от звездите на отбора - Кейлъб Уесън и Брендън Йънг.

ЦСКА се завърна в НБЛ през лятото на 2022-а година, след като преди това отсъстваха от елита 13 години. В клубната витрина личат 12 титли на България и 17 купи на страната. „Червените“ имат и един трофей в ББЛ А група.

След приключването на срока за подаване на заявки за сезон 2024/2025 за участие в НБЛ става ясно, че 10 са отборите, подали редовно своите заявки. От клубовете, които участваха през миналия сезон, заявки не подадоха още и Берое, обявиха официално от НБЛ.

Един отбор е с предварителна заявка - Берое Стара Загора, който трябва да изплати задълженията на БК Берое, другия клуб от града, в срок до 10 август, ако желае да участва в предстоящия сезон на лигата.

Десетте клуба, които вече са заявили мястото си в елита и в следващите пет дни трябва да заплатят такса за участие до 15 юли са: Академик Бултекс 99, Балкан, Левски, Миньор 2015, Рилски спортист, Спартак Плевен, Черно море Тича, Черноморец, Шумен и  Ямбол.