Националният отбор по баскетбол не успя да изпълни целта си и да се класира директно за същинските квалификации за ЕвроБаскет 2025. "Лъвовете" победиха Португалия с 90:82 в препълнената "Арена Ботевград". Възпитаниците на Росен Барчовски трябваше да се наложат над своя съперник с 11 или повече точки, за да спечелят групата и да избегнат допълни пресявки. 

Така "лъвовете" остават втори с баланс от 4-2, докато Португалия се класира за основния етап от пресявките с перфектен актив от 6-0. 

Домакините контролираха мача през почти цялото време, като дори поведоха със 17 точки в последната четвърт. Няколко грешки на Коди Милър-Макинтайър обаче позволиха на португалците да се върнат в мача, а в края дори да свалят пасива си на 8 точки. 

Пореден страхотен мач за България изигра Александър Везенков, който завърши с 30 точки. Още 19 добави Чавдар Костов, а с 18 завърши Павлин Иванов. Най-резултатен за гостите беше Траванте Уилямс с 21 точки. Силен мач изигра и Диого Вентура, който завърши с 16 точки. 


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Първият кош в срещата реализира Александър Везенков, извеждайки нашите напред с 2:0. Домакините заложиха на агресивна защита в началните минути, на която португалците нямаха отговор. Последва и тройка на Везенков за 5:0. Едва три минути след началото на мача Португалия успя да реализира чрез Брито. Диого Вентура и Костов реализира за 7:4. Минута и половина преди края на частта Везенков изравни с тройка за 13:13, като това беше негова 11-а точка в мача до момента. Португалия отново излезе напред след четири поредни последователни наказателни удари, които бяха реализирани от Траванте Уилямс и Рафаел Лишбоа. С точна стрелба от зоната за три точки на Иван Алипиев "лъвовете" изравниха за 19:19 в края на първата четвърт.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Ниската резултатност продължи и в началото на втората четвърт. С точна стрелба на Павлин Иванов "лъвовете" поведоха с 23:22, а точна стрелба на Чавдар Костов от зоната за три точки при транзиция даде четири точки аванс на нашите. Гостите взеха прекъсване, след което Владислав Войцо реализира тройка, а Уилямс реализира два наказателни удара за 26:27. "Трикольорите" си изравниха след с кош на Коди Милър-Макинтайър. Нова тройка на Войцо обаче принуди Росен Барчовски да вземе прекъсване. 

Последваха размяна на кошове чрез Везенков и Кейрош, а България се доближи до точка от своя съперник след два точни наказателни удара на Симеон Лепичев - 32:33. Везенков реализира след страхотен пробив, а след това добави и един наказателен удар за 35:35. Феноменалните изяви на Везенков продължиха с тройка за ново равенство 38:38. 63 секунди преди края на полувремето Чавдар Костов също реализира от тройката за 41:38. Осем секунди преди края Павлин Иванов вкара за 43:40. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Второто полувреме започна със страхотна защита на Везенков, а при последвалата атака Чавдар Костов беше фаулиран при опит за стрелба. Гардът обаче успя да вкара само единия от наказателните удари. Наказателната акция на Везенков продължи и в началото на третата част. Крилото направи страхотен пробив за шест аванс за България - 46:40. Португалия върнаха един кош чрез Вентура, но след това страхотна борба в атака на Везенков и кош за 48:42. Поредна тройка на Костов изведе нашите със 7 напред - 53:46. Страхотното представяне на Костов не спря дотук. Гардът направи пресечка, получи от Йордан Минчев и с шеметна забивка вкара за 55:47, а освен това беше и фаулиран. 

Коди Милър-Макинтайър също влезе в ритъм и вкара шест поредни точки, а гостите отговориха с тройка на Вентура за 62:52. Костов сякаш нямаше спирка в тази част. Първо вкара два наказателни удара, а след това пресече пас на гостите и реализира единадесетата си точка след подновяването на играта. Минута преди края Иванов стреля от тройката, но не сполучи. Милър-Макинтайър обаче показа завиден атлетизъм и вкара при добавката. Точни два наказателни удара на Везенков дадоха аванс от 13 точки на България - 70:57. Един реализиран наказателен удар на Лишбоа оформи крайното 70:58 след 30 минути игра. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Последният период започна с тройка на Иванов. Кейрош обаче набързо върна трите точки за 73:61. Уилямс реализира стрелба от средна дистанция, а българите си върнаха аванса от 13 точки след тройка на Димитър Димитров. Три успешни опита от наказателната линия на Везенков изведоха България напред с 14 точки, но борба в атака на Вентура и кош свали преднината ни до 12. Канонадата от тройката на "лъвовете" обаче сякаш нямаше край и Иванов отново порази мрежичката - 82:67. Пет минути преди края "лъвовете" поведоха със 17 след забивка на Везенков. 

3:45 преди края Уилямс вкара тройка за 84:71, което принуди Барчовски да поиска прекъсване. Португалия направи серия от 6-0 след два наказателни удара на Брито - 84:73. Серията на иберийците беше прекъсната с много важна тройка на Павлин Иванов през човек. Уилямс обаче върна трите точки в ответната атака. Павлин Иванов обаче пак избухна с нова точна стрелба от зоната за три точки за 90:76. 

Минута преди края Милър-Макинтайър проби и поднесе под коша, но не успя да реализира. 50 секунди преди края Вентура опита атака, при което беше фаулиран от Костов. Гардът на португалците вкара един от двата фала. Милър-Макинтайър хвана борбата, но сбърка и получи неспортсменско нарушение. Вентура отново показа колебания и вкара само един от наказателните удари. 29 секунди преди края Вентура проби и опита поднасяне, а Минчев да му направи чадър. Португалецът пропусна, а родното крило докосна таблото. Ситуацията беше прегледана и кош за гостите не беше присъден. Българите не успяха да реализират при атаката си, след като топката беше избита на Иванов, а съдиите отсъдиха крачки. 

5.9 секунди преди края Везенков фаулира Вентура, а съдиите решиха, че не е имало умисъл в действията му и дадоха неспортсменско нарушение. Вентура реализира първия си опит, но пропусна втория. Последва нарушение и срещу Лишбоа. Гардът вкара един от двата фала, а Милър-Макинтайър стреля за 11 разлика почти от центъра, но не сполучи. 


БЪЛГАРИЯ: Коди Милър-Макинтайър, Чавдар Костов, Симеон Лепичев, Йордан Минчев, Александър Везенков.