Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и генералният мениджър на Балкан Сашо Везенков поискаха отговори от ръководството на Българската федерация по баскетбол за решенията на Арбитражната комисия, с които се потвърждава наказанието от два мача без публика на тима и се отменя решението на генералния мениджър на Националната баскетболна лига Нора Рангелова за служебни загуби на Левски в полуфиналната серия с Балкан заради използване на крилото Йордан Минчев, който не е регистриран редовно.

Двамата обаче бяха категорични, че баскетболистите на Балкан ще излязат на терена в предстоящото доиграване на полуфиналната серия с Левски, в която "зелените" водят с 2:1 успеха.

"Не търсим конфронтация с Левски, ще играем мачовете, щом решението на федерацията е такова. Но искаме разяснение от нея и затова сме свикали тази пресконференция", каза Везенков.

"Арбитражната комисия се назначава от Георги Глушков. Не вярвам, че тя ще вземе решение в ущърб на Тити Папазов, след като се правят промени в правилника на федерацията по негово искане", каза още Везенков.

Кметът на Ботевград Гавалюгов пък първо поиска обяснение за наказанието от два мача лишаване от публика заради нападението над един от съдиите на втората полуфинална среща между Балкан и Левски. Според Гавалюгов има пропуск в правилника на федерацията и е допуснато нарушение, тъй като човекът, който е влязъл в саморазправа със съдията, е част от охраната на залата, а не е зрител, както посочват от БФБаскетбол.

"Силно съпричастен съм към всичко, което се случва в българския баскетбол. Правим тази пресконференция, защото трябваше да внесем яснота по казусите и да изкажем становище. Тук не говорим само за казуса с трансфера на играч в Левски, но и решението на Арбитражната комисия да не уважи жалбата на Балкан за инцидента, който се случи във втория мач. Този инцидент бе абсолютно недопустим, но такива неща се случват. Имаме вътрешно разследване по случая и сме предали записи от камерите в залата на компетентните органи", заяви Гавалюгов.

"Искаме да изразим нашето несъгласие с наложеното ни наказание. В доклада е записано, че има физическо посегателство от страна на зрител срещу един от тримата съдии. Обективните факти показват нещо друго. Инцидентът е безспорен, но малката подробност е, че това не е зрител, а служебно лице на Общинско предприятие "Балкан", който със заповед трябва да контролира достъпа до служебната зона на зала "Арена Ботевград". Тоест той е бил на работа в този момент. Той контролира зона, в която няма фенове. Той няма как да е зрител. Мисля, че тук има пропуск в правилника на федерацията. Никъде не е описан случай на конфронтация между служебно лице и съдия. Този човек не е част от баскетболния клуб, но не е и зрител.

Наложеното наказание не е релевантно към извършеното нарушение. Няма как това лице да бъде третирано като зрител. Това са единствените ни мотиви. Смятам, че лишаване от публика е несъизмеримо наказание, тъй като този човек не е част от публиката", каза кметът на Ботевград.

"Никой не е очаквал такова действие от служебно лице. Не го оправдавам, този човек ще понесе наказанието си. Некоректно е обаче той да бъде третиран като зрител. Сега имаме два мача наказание без публика, което не можем да приемем", добави още Гавалюгов по казуса.

Той коментира и ситуацията с неправомерно картотекирания Йордан Минчев в състава на Левски. Националната баскетболна лига реши да наложи служебни загуби на столичани и в трите мача, но впоследствие Арбитражната комисия отмени това становище.

"Ние искаме да играем баскетбол, а не да печелим медали и титли по служебен път. Искаме да демонстрираме превъзходство на баскетболния терен. Как е възможно състезател, който няма състезателни права, да бъде допуснат да играе в цели три мача? Решението на мениджъра на НБЛ е ясно. Това е нарушение, чиято санкция служебна загуба е единствената законосъобразна. Не знам дали вината на федерацията е по-голяма, или по-малка от тази на Левски.  Факт е обаче, че имаме участие на състезател през права в НБЛ в цели три двубоя", подчерта Гавалюгов.

"Освен това имаме един гаф и абсурд, който е увеличен от втори гаф - решението да се отмени решението на мениджъра на НБЛ от страна на Арбитражната комисия. 
До 10 дни след картотекирането на даден състезател трябва да се получи "Letter of Clearance" (LOC) от предишния му клуб. Това е световен документ. Без него никой не може да придобие състезателни права във федерация, която е член на ФИБА. Според правилата на НБЛ клубът е длъжен да приведе въпросната такса от 250 швейцарски франка, за да може да се получи въпросният LOC и да се завърши трансферът. Без въпросния LOC той няма състезателни права. Аргументът на Арбитражната комисия е по Закона за физическото възпитание и спорта, който обаче препраща към правилата на всяка отделна федерация. Изключително некоректно е Арбитражната комисия да препраща към този член 69 от Закона. Правилата на нашата федерация в това отношение са изключително ясни", допълни Гавалюгов.

"За съжаление един гаф не само не се поправи, ами се и задълбочи от решението на Арбитражната комисия, който отменя решението на шефа на НБЛ. Всеки трансфер от всеки клуб се е изпълнявал по правилата на НБЛ досега. Вероятно става дума за недоглеждане, но това не оправдава отбора, който е допуснал това нарушение. Арбитражната комисия е орган, който е помощен на Българската федерация по баскетбол и той трябва да спомага работата на федерацията, а не да прави препратки към закони. Само българският съд може да прави това. Арбитражната комисия може само да съблюдава дали се спазват разпоредбите на федерацията. В случая обаче се изземат функциите на съда", заяви още кметът.

Той категорично потвърди, че Балкан ще играе в оставащите един или два мача с Левски. Международната федерация по баскетбол (ФИБА) обаче вече е сезирана за случая. Кога обаче ще се произнесе тя, Гавалюгов не се ангажира да посочи.

"Ние сме готови да играем в полуфиналната серия с Левски, макар за всички да е очевидно, че в първите три мача е допуснато много сериозно нарушение на правата на НБЛ. ФИБА е сезирана вече за този гаф. В БФБаскетбол явно са счели, че отмяна на решението на шефа на НБЛ ще бъде по-малкият проблем спрямо потвърждаването му. Сега очакваме отговора на Международната федерация. Ние не искаме никого да наказваме, а само да покажем, че има правила, които трябва да се спазват и когато има нарушение, замесените трябва да понесат вината си. Готови сме да играем полуфиналната среща. За нас служебните резултати никога не са били на първо място. Но правилата са такива и трябва да се спазват. Ние дълго време сме ощетявани от подобни решения", посочи още Гавалюгов.

"В последните години скандалите в българския баскетбол винаги са свързани с Константин Папазов. Никога не съм вярвал, че Георги Глушков и Нора Рангелова ще проявят мъжество и ще анулират резултати от мачове. Но под натиска на Левски федерацията се огъва. Аз не познавам хората от Арбитражната комисия, те са назначени непряко от Константин Папазов.
Аз и г-н Гавалюгов не искаме да ставаме президенти на федерацията. Но искаме да се състезаваме при равни начала. От 18 години водя спорове с Тити Папазов. Той има енергията да не спи, да ходи и да съди хората. Не знаем какво може да бъде наказанието от ФИБА, но то ще бъде за федерацията. Искам да го видя това велико име на баскетбола дали сега ще се кандидатира за президент на федерацията.
Ние срещу Левски 2014 като баскетболен клуб нямаме нищо против", каза Сашо Везенков. 

Той бе допълнен от кмета Гавалюгов, който заяви, че единственото решение, което той вижда, е да бъде предизвикано Общо събрание, на което Георги Глушков да обясни кое е наложило правенето на обратен завой след решението на Нора Рангелова.

"Ако Глушков и Рангелова стоят зад думите си, те ще предизвикат Общо събрание и там ще отменят решението на Арбитражната комисия. Ние сме готови да играем тези мачове, но най ми тежи, че два мача ще бъдем без публика. Баскетболът е за хората", завърши Гавалюгов.

Везенков и Гавалюгов казаха, че още няма насрочени дати за доиграването на полуфиналната серия, но очакват да ги разберат по-късно днес или утре.