Баскетболистът Александър Везенков е носител на приза "Спортен Икар" за 2022 година на Фондация "Български спорт".

Везенков бе избран в идеалния отбор на Евролигата за миналия сезон, участник във Финалната четворка с клубния си отбор Олимпиакос, номер 1 в класацията по борби и трети при реализаторите с националния отбор на България на Европейското първенство по баскетбол.

В категорията "Отбор на годината" наградата беше присъдена на националния ансамбъл по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът стана световен шампион в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

За "впечатляващо представяне" бяха отличени 17-годишната гимнастичка Стилияна Николова и скиорът алпиец Алберт Попов. Николова спечели сребро на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното първенство в София, а Попов завърши девети в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и зае четвърто място в слалома от Световната купа в Куршевел.

В категория "Млад и талантлив спортист" победител е 17-годишната лекоатлетка Пламена Миткова - световна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години в Кали, Колумбия с личен рекорд от 6.66 метра.

Специална награда на Фондация "Български спорт" получава националният отбор по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова за историческата първа европейска титла в тази възрастова група.

Биатлонистът Благой Тодев и волейболистът Алекс Николов са отличени за "Пробив в световния спорт". Тодев е световен вицешампион за младежи от Солт Лейк Сити (САЩ) в преследването на 12.5 км и европейски шампион на 15 км за младежи в Поклюка. Николов е състезател на италианския шампион Лубе, участник в Шампионската лига с отбора и основен играч в националния отбор до 20 години, заел второ място на Европейското първенство.

В категория "Достойно представяне" победители са Кирил Милов - световен вицешампион по борба в категория до 97 кг в Белград и европейски шампион в категория до 97 кг в Будапеща и Севда Асенова - бронзова медалистка в категория до 48 кг на Световното първенство по бокс в Истанбул и европейска шампионка от шампионата в Черна гора.

Официалната церемония по връчване на наградите "Спортен Икар" 2022 ще се проведе на 15 декември от 11:00 часа в Гранд хотел "София". Присъствие на церемонията са потвърдили президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Победителите в отделните категории са определени от специално жури на фондация "Български спорт".