Управителният съвет на БФБаскетбол се събра днес в зала „Универсиада“. На заседанието бяха приети важни промени в Наредбата за подрастващи, календара и промени в нормативните документи на НБЛ, а също така бяха обсъдени процедурите за избор на председател и членове на Треньорската комисия.

По време на игра, на терена трябва да има минимум 2 състезатели във всеки отбор (общо 4), които имат българско гражданство като в посочения брой не се включват придобили българско гражданство при условията на чл.16 от Закона за българското гражданство.

Счита се, че състезател е на терена по време на игра, когато са налице условия за пуснат часовник за игра съобразно текста на чл. 49.2. на Официалните баскетболни правила. За първо през сезона допуснато нарушение от отбор на правилото на чл.74(2) се налага персонално техническо нарушение „С“ на старши треньора на отбора и принудителна смяна, както и имуществена санкция в размер на 2000 лв.

Ако отбор допусне второ или следващо за сезона нарушение на правилото на чл.74 (2), му се налага наказание служебна загуба. Отговорност за допускане на нарушение по чл. 74 носи старши треньорът на отбора, а за изпълнението на това правило следи Дежурният представител на мача.

Според приетия календар първенството в НБЛ ще стартира на 6 октомври, а евентуален пети мач от финалите ще се играе на 31 май. Шампионатът ще включва три етапа на разменено гостуване, а плейофите стартират на 28 април.

Решено бе отбори, които картотекират в НБЛ повече от 4-ма състезатели, които не са български граждани да участват с отбор в А-група, Елитна група за юноши или 1 дивизия за юноши.

Прието бе в тимовия лист за всяка конкретна среща от НБЛ баскетболен клуб да може да запише за участие максимум 6 редовно картотекирани състезатели, които нямат българско гражданство или са придобили българско гражданство при условията на чл. 16 от Закона за българското гражданство (Ако Република България има интерес от натурализацията на лицето или ако лицето има особени заслуги към РБ в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта). 

Днес УС възложи на Президента на БФБаскетбол Георги Глушков да определи дата за Общо събрание на треньорите в зависимост от възможността да се организира треньорски семинар и при спазване сроковете съгласно процедурата за избор на председател и членове на Треньорската комисия.

Също така УС прие при съгласие на шампиона при жените и носител на Купата на страната Монтана 2003 и финалиста в двата турнира – Берое Стара Загора, да се проведе мач за Суперкупата за жени в София. Домакин на двубоя ще е зала „Триадица”.

В новата наредба за подрастващи влиза изискване в залите на състезанията при по-малките да има лицензирана охрана и координатор по сигурността според изискванията на Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия и приетите от УС правила за баскетболната зала на БФБаскетбол.

Управта реши в елитните групи (Изток и Запад) за юноши, момчета до 16 г. и момчета да участват минимум 6 и максимум 8 отбора. Тези шампионати ще протекат така:

а. Първи етап – два полусезона (трансферният период е между двата полусезона) – отборите играят на разменено гостуване. Отборите, заели 1 и 2 място в групите (Изток и Запад) се класират директно за Финалните турнири на Елитните групи;

б. Втори етап – Квалификационни срещи. Отборите, класирали се на 3, 4, 5, 6 място на Изток играят квалификационна среща съответно с отборите, класирали се на 6, 5, 4, 3 място на Запад. Срещите се провеждат на разменено гостуване като домакин на втората среща е отборът с по предно класиране. Победителите от квалификационните срещи се класират за Финалните турнири за Елитните групи, а загубилите добиват право да участват във Финалните турнири на Първа дивизия.

В Първа Дивизия (Изток и Запад) за юноши, момчета до 16 г. и момчета право на участие има всички останали отбори, които не участват в Елитните групи. Надпреварата там протича:

а.  Първи етап – до 20 декември. Отборите играят на регионален принцип на турнири по две срещи на ден.

б.  Втори етап – от 05 януари /край на трансферния период/ до 15 април. Отборите, заели първите две или три места в групите от Първия етап образуват две групи /Изток и Запад/ – с минимум 6 и максимум 8 отбора. В групите се играе на турнири с по две срещи на ден. Класиралите се на 1 и 2 място на Изток и Запад /юноши и юноши до 16г./ от Първа дивизия играят съответно с 8 и 7 на Изток и Запад от Елитната група /ако има такива/ квалификационни срещи за класиране на Финалните турнири на Първа дивизия. Срещите се провеждат на разменено гостуване като домакин на втората среща е отборът с по предно класиране.