Сериозни санкции наложи Националната баскетболна лига на Ямбол след инцидентите по време на гостуването на Балкан в последния кръг.

Сблъсък между Карон Джонсън и Мартин Маринов доведе до меле, а Ямбол доигра мача с четирима баскетболисти, след групова дисквалификация.

Джонсън, Стоян Петков, Иван Тенев, Костов, Чолаков, Говедаров, и Иванов са наказаните от Ямбол, а Николай Маринов и Иван Лилов - от Балкан.

Куриозно, и двата мача, в които ще пострадат Ямбол и Балкан, са срещу Рилски спортист - Ямбол приема самоковци в този кръг, когато Балкан почива, а след това Балкан гостува в Самоков.

Дисциплинарно-административният съвет към Националната баскетболна лига наказа участниците в масовите опити за саморазправа.

Карон Джонсън от Ямбол, който беше в основата на събитията, беше наказан най-сериозно. 

Дежурният представител Желчо Генов е описал в доклада си следното: "Техническо нарушение на Стоян Петков от Тунджа; дисквалифициращо нарушение за удряне на състезател на номер 13 Джонсън от Тунджа; След навлизане на състезатели от пейката на терена в съответствие с чл.39 т.2.1 бяха дисквалифицирани: Тенев, Костов, Чолаков, Говедаров, Иванов - всички от Тунджа; Н. Маринов от Балкан; След отсъдено дисквалифициращо нарушение състезателят Джонсън от Тунджа отказва да напусне терена и сяда демонстративно в централния кръг. След няколко минути подканване същият напуска терена, псувайки старши съдията и отправяйки заплахи за физическа саморазправа" 

Съгласно чл. 34 от ДАП наказва с глоба в размер на 100 лева Стоян Петков от Тунджа. Джонсън отнесе обща санкция от лишаване от състезателни права за три срещи и обща глоба от 1950 лева. На основание чл.34 т.7Б той е наказан с лишаване от състезателни права за две срещи и глоба в размер на 1500 лв. Съгласно чл.34т.5 за провокативно и предизвикателно поведение - с глоба в размер на 200 лева. Съгласно чл.34т.4 той е лишен от състезателни права за 1 среща и глоба от 250 лева. 

За навлизането си на терена от резервната пейка наказва състезателите Тенев, Костов, Чолаков, Говедаров, Иванов, всички от Тунджа; Н. Маринов от Балкан по чл.39т.1.1. са наказени с лишаване от състезателни права за по 1 среща и глоба в размер по 150 лева. 

За опит за саморазправа със състезател Джонсън от Тунджа чрез блъскане, установено по чл.15 т.2 от ДАП е наказан Иван Лилов от Балкан по чл.34.т6. с лишаване от състезателни права за 1 среща и глоба в размер на 700 лева.