Отборът на Рилски спортист е първият финалист в турнира за Купата на България по баскетбол. Тимът, воден от старши треньора Людмил Хаджисотиров, нанесе исторически разгром на Балкан Ботевград) в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище.

Самоковци спечелиха с 90:48 (22:14, 25:16, 22:8, 21:10) в първия полуфинал от надпреварата за деня. Така Рилски спортист ще се изправят срещу победителя от битката между Левски Лукойл и Ямбол на финала на турнира в понеделник от 19:00 часа.

Ботевградчани изиграха напълно безличен мач, а един от най-сериозните аргументи за това е стрелбата им от далечно разстояние - 0/26. Пасивността и липсата на точен мерник в днешната среща позволи на самоковци да натрупат самочувствие още в първото полувреме, а в следващите 20 минути двубоят просто се доигра.

Баскетболистите на Рилски спортист започнаха срещата пределно концентрирани и резултатът от това бе, че след 10 минути игра тимът ни водеше с 22:14. Добрите изяви на самоковци продължиха и във втората четвърт, а това доведе до увеличаване на разликата, която на почивката се равняваше на 17 точки - 47:30.

Очакваният щурм от страна на Балкан не се състоя и в третата част. Рилецо продължи да диктува темпото на игра и да покачва преднината си, като преди последната четвърт тя вече бе 31 точки. Това сякаш срина психически играчите на Балкан и дори в последната четвърт те не успяха да намерят начин да противодействат на Рилски спортист, а срещата просто се доиграваше.

Титулярни петици на двата отбора:

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Брандън Браун, Павлин Иванов, Тихомир Желев, Алекс Симеонов, Николас Карвачо

БАЛКАН: Сияни Чеймбърс, Божидар Аврамов, Крис Минков, Димитър Димитров, Дарко Балабан