Шампионът в редовния сезон Рилски спортист спечели с 85:66 (20:14, 24:19, 24:19, 17:14) като гост на Академик (Пловдив) във втория четвъртфинален плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже. По този начин играчите на Людмил Хаджисотиров изравниха серията на 1:1 победи и крайният победител от сблъсъка ще бъде определен в решителен трети мач, който ще се играе в „Арена Самоков“. 

Рилски спортист бе много по-ефективният отбор в двубоя в зала „Сила“ и благодарение на агресивната си игра в защита и високия процент спечелени борби под двата коша тимът от Самоков стигна до крайния успех, с което заличи пасива си в серията след първия двубой. 

Рилски спортист започна много по-агресивно срещата и поведе с 12:2 точки в средата на първата част след две поредни тройки на Йордан Минчев и Деян Карамфилов, което принуди старши треньорът на Академик Йордан Янков да вземе прекъсване. След него грешките в играта на домакините продължиха и така шампионът в редовния сезон приключи първата четвърт с аванс от 20:14.

„Студентите“ стартираха по-концентрирано в началото на вторите 10 минути и след три поредни бързи атаки намалиха изоставането си до 20:25. По-агресивната игра на гостите от Самоков в защита обаче продължи и през втората четвърт, като в средата на частта те отново отвориха двуцифрена преднина при 32:22 и запазиха аванса си до края на първото полувреме – 44:33.

След подновяването на играта преднината на Рилски спортист набъбна на 16 точки при 53:37 след тройка на Йордан Минчев. 4:13 минути преди края на третата част Академик смъкна изоставането си до 8 точки след кош и стрелба за три на Томислав Минков, но играчите на Людмил Хаджисотиров продължиха да демонстрират много по-солидна игра в борбата в нападение и приключиха третата четвърт с 16 точки аванс – 68:52.

В последните 10 минути Рилски спортист не изпусна инициативата, за да се поздрави с успеха след крайното 85:66.

Най-полезен за победителите стана Йордан Минчев, който завърши с „дабъл-дабъл“ – 20 точки и 14 борби, а 18 точки добави Димаджо Уигинс.

За домакините от Пловдив Томислав Минков бе най-резултатен с 19 точки.

Решаващият трети двубой от четвъртфиналната серия между двата тима е в понеделник (8 май) от 19:00 часа в Самоков.