Баскетболистите на Лукойл Академик победиха Левски със 100:75 точки в последен мач от първия кръг на Националната лига. Домакините в зала „Триадица“ успяха да се противопоставят на шампионите само през първата четвърт, а до почивката „студентите“ натрупаха 15 точки преднина – 56:41.

През второто полувреме Лукойл Академик напълно владееше събитията на терена, а разликата достигна 28 точки.

Първи официален двубой като старши треньор на Левски записа Николай Господинов, а стабилни изяви в мача за домакините демонстрира националът Христо Николов – Гларуса, който е при „сините“ докато си намери нов тим в чужбина, след фалита на румънския му клуб. Николов бе най-резултатен за Левски с 19 точки, 6 борби и 6 откраднати топка. Друг национал Александър Янев, който също стартира сезона с Левски се отчете с 14 точки и 3 борби. Алекс Симеонов пък добави 15 точки.

Двамата чужденци при „сините“ американецът Тейлър Лейзър и сърбският център Илия Милутинович завършиха със съответно 9 точки, 8 асистенции и 4 борби, и 6 точки и 7 асистенции.

Играчите на Лукойл Академик показаха добра ефективност в стрелбата, като завършиха с 66.7% за три и 58.9% за две точки. За „студентите“ Филип Виденов изигра добър мач и завърши с 9 точки и 4 асистенции за 20 минути, а най-резултатен за победата бе хърватският национал Желко Сакич с 21 точки и 8 борби. С 20 точки се отчете Димитър Димитров.

В зала „Триадица“ бе и гардът Божидар Аврамов, който се възстановява от контузия на дясното коляно. На трибуните пък бяха новият президент на Националната лига и на Левски Константин Папазов, президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков, бившият бос на централата Атанас Тонев, редом до Атанас Голомеев, Иван Ценов и спортния директор на Лукойл Академик Тодор Стойков.

Във втория кръг на НБЛ Левски гостува в Бургас на Черноморец на 16-и октомври, а Лукойл Академик приема пловдивския Академик Бултекс на 17-и в Правец.

През новия сезон „сините“ се завръщат в Балканската лига, а шампионите стартират в края на месеца участието си в Купа Европа.