Лукойл Академик върви уверено към първата си цел за сезона - спечелване на Купата на България по баскетбол. "Студентите" бяха още по-убедителни на полуфинала, отколкото на четвъртфинала, и не се смилиха над Ямбол за крайно 105:56.

Ямбол хвърли много сили, но както и Берое, нямаше аргументи да се противопостави за дълго.

Само в първата част Лукойл отбеляза 30 точки, и взе двуцифрена преднина, на почивката водеше с 55:29, и единствено продължи да увеличава аванса през второто полувреме.

Интрига имаше само около атракцията на забивки, ефектни пасове и бързи атаки, отново пред малко публика в студена зала.

Стабилната разлика позволи и на Йовица Арсич да завърти състава много пъти, да изпробва различни петици и да даде игрово време на всички.

Ямбол също завърши мача с юношите на отбора, а измъчваният от болки още на снощния четвъртфинал с Левски Тони Бърнас записа само 11 минути.

Най-резултатен за Лукойл отново бе Дий Браун с 21 точки. Димитър Димитров добави 16, с по 13 се отчетоха Христо Захариев и Никола Драгович, и още 12 вкара Тери Смит.

Академик игра много време с Драгович като център, и Димитър Димитров и Веско Веселинов тежки крила. Лукойл отново приключи със сериозен брой асистенции - 25, и демонстрира страхотно превъзходство.

Вицешампионите ще се опитат да си върнат Купата, на финала на 22 февруари, от 15 часа, срещу победителя от Черно море-Рилски спортист.

Йовица Арсич: Много съм доволен от първата част, когато бяхме концентрирани в защита, и много лесно ги отказахме. От целия мач не съм доволен, защото ми се искаше да имаме по-силен мач преди финала. Много е по-добре, когато на финала влизаш след труден мач. Нашият противник ще има тежък мач, и два дни да си почине. Нямаме полза от това, че не сме се изморили. Крис Минков свърши много добра работа срещу Тейлър Лейзър, да го спре, и да не вкарва много. Това много ни улесни работата.

Юлиян Радионов: Някъде по средата е истината - трудно ни е да изиграем два мача един след друг на високо ниво. В началото не успяхме да стартираме добре, и после не ни стигнаха силите да се върнем в мача и да се противопоставим. Винаги ще стои проблемът с мотивацията в мачовете за третото място, но се надявам да намерим сили и мотивация и да се представим добре в този мач.