Лукойл Академик е само на победа от 14-а титла в последните 15 сезона, след като "студентите" победиха Берое и във втория мач от финалната серия в Националната баскетболна лига с 82:73 (19:15, 17:22, 24:14, 22:22).

Срещата в Правец бе пълно копие на тази, която се игра преди два дни и завърши отново с успех на Лукойл Академик, тогава с 96:81. До почивката Берое имаше преднина от 1 точка при 37:36, но след нея Лукойл вдигна много оборотите, заигра отлично в защита, а в същото време ключовите играчи на старозагорци натежаха с фаулове, а гостите допуснаха и 13 грешки в нападение.

През първото полувреме играта бе доста равностойна, като двата тима на няколко пъти смениха водачеството си. На почивката гостите от Берое водеха с 1 точки при 37:36.
В началото на второто полувреме Лукойл поведе с 44:39, но с тройка на Тихомир Желев и забивка Брандис Райли-Рос Берое изравни за 44:44.

Тони Дечев взе прекъсване, след което Лукойл направи серия от 8:2 точки, за да дръпне с 52:46 точки 3:53 минути преди края на третата четвърт.

Гостите от Берое правеха много грешки в тези минути, особено в защита, от което домакините от Лукойл се възползваха максимално, за да поведат с 9 точки при 60:51 преди началото на последната четвърт. Друг проблем за тима на Любомир Минчев бяха многото нарушения, извършвани от старозагорските състезатели, от които Лукойл натрупа доста лесни точки.

Проблемите на гостите продължиха и в началото на четвъртата четвърт заради отличната игра в защита на "студентите", които допуснаха едва две точки в първите пет минути на последната част. Комфортната преднина, която натрупаха обаче явно успокои домакините и разликата се стопи до 9 точки 2:30 минути преди края на срещата след тройка на Аарън Джоунс за 65:74.

Берое намали до 7 точки 56.7 секунди преди края, след като Брандис Райли-Рос реализира с нарушение, но в ответната атака Павлин Иванов реализира тройка, с която върна аванса на Лукойл от 10 точки.

Най-резултатен за Лукойл Академик с 16 точки бе центърът Стийв Зак. Дани Гибсън и Максим Корниенко отбелязаха по 14 точки, а Божидар Аврамов реализира 11. За Берое Брандис Райли-Рос реализира 27 точки, Омари Гудул завърши с 11, а Тихомир Желев завърши с 10.

Третият мач от серията, който може и да е последен при успех на Лукойл, е в събота в Стара Загора. /БТА