Лукойл Академик откри сезон 2017/2018 в НБЛ Vivacom по възможно най-категоричен начин. 

"Студентите" отнесоха Рилски спортист с 95:75 като домакини в Правец в първия мач от първия кръг на Националната баскетболна лига на България. 

Мачът бе официален дебют у нас и за новия старши-треньор на шампионите Шарон Друкер, поел отбора през лятото. За Лукойл пък това бе 15-ти пореден сезон, който тимът открива с успех. Академик не е губил първата си среща от държавния шампионат от 2001/2002 - момент, в който петролната компания все още не бе станала генерален спонсор на клуба.

Шеметно начало в НБЛ и за един от четиримата новопристигнали при "студентите" американци - Далтън Пепър. Лекото крило, което пристигна в Правец от италианския Риети, се отличи с 19 точки и бе без грешка от тройката - 5/5. 

Двама негови съотборници отбелязаха по 12 точки - Христо Николов, който се прибра в съблекалнята и с над 70-процентова успеваемост при стрелбата от игра, и Кийт Клентън. Центърът постави първи дабъл-дабъл на сметката си в лигата след като овладя и 11 борби под коша. 

С по 10 точки в актива напуснаха паркета други двама от селекцията на Друкер - Божидар Аврамов, постигнал и 6 асистенции, както и Антъни Рафа.

За Рилски спортист над всички бе Дерек Райт с 18 точки и също 70% успешни стрелби в опитите си от игра. В първия си официален двубой с екипа на самоковци Димитър Маринчешки регистрира 14 точки, а Златин Георгиев завърши с 12 точки. 

Лукойл Академик доминира в ключовите елементи: овладя 35 топки под ринговете срещу 20 за съперника. Баскетболистите на шампиона направиха 25 асистенции срещу 12 за момчетата от Самоков. Стрелбата на "студентите" за 2 точки бе 76% (26/34) срещу 43% (17/39) за Рилецо.