Левски Лукойл загуби от гостуващия шампион Балкан Ботевград с 66:68 (18:17, 18:14, 13:17, 17:20) в седмия кръг на Националната баскетболна лига за мъже.

"Сините" допуснаха първо поражение за сезона след шест поредни победи, но останаха на върха с 13 точки.

Балкан пък излезе на трета позиция с 9 точки и мач по-малко.

След равностойна първа четвърт гостите направи серия от 10:0 и поведоха 27:18 в 13-ата минута, но в последните три минути до почивката домакините вкараха 9 безответни точки и се оттеглиха с аванс от 36:31 на почивката.

В началото на третата част столичани дръпнаха с 41:33, но в последствие Балкан успя да съкрати изоставането си до 48:49 преди последните десет минути.

В последната част играта беше напрегната, като с тройка на Чавдар Костов 24 секунди преди края Левски изравни за 66:66. Последва кош на Тахуан Ейджи 6 секунди преди сирената, а при последната атака на "сините" Христо Захариев сгреши при вкарването на топката в игра и това донесе победата на гостите.

Ейджи беше лидер на Балкан с 15 точки и 12 борби, а Дарко Балабан добави 14 точки и 11 борби.

За Левски с 18 точки изпъкна Костов, а Данило Тасич се отличи със 17 точки, 7 борби и 8 асистенции.

"Срещу Левски винаги има напрежение, въпреки че това не беше финал. И двата отбора имат проблеми с болни и с контузени. Качеството щеше да бъде по-добро, ако имахме възможност за по-добра ротация. Липсва ни нормален игрови ритъм. Нашата цел е крачка по крачка да подобряваме играта, защото това е нещото, което ще бъде решаващо в края на сезона", коментира след срещата наставникът на ботевградчани.
Йовица Арсич.

"Доволен съм от характера. В много тежка ситуация сме. Имам доста забележки около критерия на съдиите. Имаше доста ситуации, в които можем да имаме претенции. Но и ние направихме грешки. Днес не ни достигна един човек в ротацията. Изпуснахме и в първата и в третата част, когато бяхме свежи, да вземем по-комфортна преднина, което можеше да окаже влияние", коментира старши треньорът на "сините" Константин Папазов.