Защитаващият трофея си тим на Левски Лукойл разгроми Академик Бултекс 99 Пловдив със 115:74 и се класира за полуфиналите на турнира за efbet Купата на България по баскетбол за мъже. Финалната осмица на надпреварата се провежда в зала "Универсиада" от днес до неделя.

Гостите от Пловдив бяха равностойни само през първите десет минути на мача, след което възпитаниците на Константин Папазов доминираха изцяло. На почивката играчите на Левски Лукойл водеха с 60:36, а през второто полувреме увеличиха още поведе преднината си.

Най-големият аванс на домакините беше 43 точки при 111:68 след кош на сина на легендата на "сините" Георги Младенов - Борислав 73 секунди преди края. Той завърши мача с 12 точки. Шест играчи на Левски Лукойл приключиха с двуцифрен точков актив. Чавдар Костов беше най-резултатен с 19 точки, 16 добави Венцислав Петков.

Домакините завършиха с 33 асистенции и 14 тройки. За пловдивчани се отличиха Седрик Боуен с 21 точки и Обрад Томич с 16.

Миналата година "сините" спечелиха трофея след успех на финала на Берое. Сега на полуфиналите Левски Лукойл ще се изправи срещу победителя от късния двубой днес между Берое и Черноморец. 

"Играхме много добре, имаше положителна енергия през цялото време. Съперникът започна по-добре, но късата ротация си оказа значение", коментира старши треньорът на победителите Константин Папазов.

Американецът Закари Люис, който беше привлечен на 14 януари, е освободен по взаимно съгласие от Академик Бултекс 99, обяви наставникът на тима Асен Николов.

Четвъртфинални срещи от турнира за efbet Купата на България по баскетбол за мъже:

Левски Лукойл - Академик Бултекс 99 Пловдив - 115:74 (24:21, 36:15, 26:17, 29:21)
Берое (Стара Загора) - Черноморец Бургас - от 20.30 часа

утре са срещите:

18.00 часа: Балкан Ботевград - Черно море Тича Варна
20.30 часа: Рилски спортист Самоков - А1 Академик София