Отборът на Левски записа четвърта победа от началото на новия сезон в Националната баскетболна лига за мъже. „Сините“ надиграха Академик (Пловдив) със 78:76 (17:16, 15:16, 24:26, 22:18) като гост в последния мач от 5-ия кръг на шампионата. С успеха Левски изпревари Спартак (Плевен) и се изравни с Балкан (Ботевград) и ЦСКА на второто място в класирането, като и трите тима са с баланс от 4 победи и 1 загуба. Академик пък регистрира четвърто поражение в 5 срещи през кампанията и остава на десето място в подреждането с 6 точки, колкото има и отборът на Миньор 2015 (Перник). 

Академик и Левски изиграха изключително равностоен двубой в зала „Сила“, като през целия мач стояха близо в резултата и държаха интригата до финалната сирена. Играчите на треньора Йордан Янков изпълниха цели 40 наказателни удара, но реализираха само 3 от 21 опита при изстрелите си за три точки, докато „сините“ вкараха 8 тройки и записаха общо 16 асистенции при едва 8 грешки, което се оказа ключово за крайния изход от сблъсъка. 

Двубоят започна нискорезултатно и с множество грешки и от двата тима. Така малко след средата на първата част имаше едва 9 реализирани точки – 6:3 в полза на Академик. Постепенно обаче двата състава повишиха ефективността си в нападение и след края на първите 10 минути гостите от София имаха точка аванс при 17:16.

Втората четвърт отново протече равностойно. Играчите на Йордан Янков успяха да поведат с 32:26 3:02 минути преди края на първото полувреме, но „сините“ бързо наваксаха изоставането си и почивката дойде при равенство 32:32. 

След почивката пловдивските „студенти“ стартираха по-концентрирано в атака и отново взеха преднина от 6 точки, но след два поредни успешни опита за три точки на Алън Арнет Левски пак стигна до изравняване при 45:45 в средата на третата четвърт. До края на частта двата тима продължиха да стоят близо в резултата и преди финалните 10 минути Академик имаше 2 точки аванс – 58:56. 

В началото на последната част столичният тим показа по-организирана игра в нападение и поведе със 70:65 5:20 минути преди края. "Сините" задържаха преднината си до 77:71 в последната минута на срещата, но тогава Мартин Маринов реализира тройка за 74:77. Алън Арнет изпусна последвалите 2 наказателни удара за Левски, а в ответната атака Асен Великов фаулира Мартин Маринов при нова стрелба за три точки и той застана на наказателната линия, но вкара само два от трите си опита и така пропусна шанса да изравни резултата 10 секунди преди финалната сирена. При подновяването на играта се стигна до фаул срещу Джон Флорвиъс, който вкара само единия си опит, но след това домакините не съумяха да се организират в нападение и така Левски стигна до крайния успех след 78:76.

Най-резултатен за успеха на столичани бе Алън Арнет с 20 точки, Джон Флорвиъс направи „дабъл-дабъл“ с 15 точки и 12 борби, а Асен Великов допринесе с 12 точки и 7 асистенции.

За домакините от Пловдив Джъстин Маккол реализира 19 точки, а Тайлър Криймър записа „дабъл-дабъл“ – 10 точки и 16 борби. 

В следващия шести кръг Академик гостува на Берое, докато Левски приема БК Шумен.