Левски се наложи над Спартак (Плевен) с 82:69 (19:21, 26:17, 12:17, 25:14) в първата среща от 13-ия кръг на Националната баскетболна лига (НБЛ) за мъже. С днешната победа "сините" събраха 20 точки, изпревариха Балкан и днешните си съперници и се доближиха само на 2 от безгрешния до момента лидер Рилски спортист.

Срещата беше равностойна в големи периоди, но силния финал осигури победата на домакините. Няколко на пръв поглед малки детайла оказаха своето влияние – излизането на важен играч на Спартак заради натрупването на лични нарушения, оставането им с доста ниски играчи на полето през второто полувреме. Но не по-малко влияние имаха техническите грешки в двете посоки –при подаванията, и особено при стрелбата.

Левски започна по-добре и в началото тройки на Алън Арнет и Златин Георгиев им позволиха да се откъснат с 12:4. Но постепенно защитата на Спартак се пооправи и тя беше в основана на обрата. Но трябва да се отбележи в минутите преди първата сирена точните стрелби на Николай Маринов и Николай Стоянов, както и на Евгени Хаджирусев за крайното 19:21.

Втората третина също вървеше равностойно до 26:25 и 26:27 след това с точен изстрел на Мартин Маринов. Левски обаче дръпна благодарение на ветерана Асен Великов, Златин Георгиев и Джон Флорвиъс (32:27), след което плевенчани изравниха със серия на Николай Стоянов и Хаджирусев. Но но това беше за кратко, защото левскарите постепенно започнаха малко по малко да увеличават преднината си, за да завършат полувремето с 45:38. Лошата новина за плевенчани беше напускането на центъра им Дейвид Хоутън заради натрупани нарушения. След това Флорвиърс вкара за крайния резултат за първото полувреме.
Гостите от Плевен обаче стартираха прецизно третата четвърт и вкараха първите точки. Разликата продължи да бъде такава при 51:47, но кош и последвал един фаул на Николай Стоянов пасивът им беше стопен до 53:55. В тези минути домакините трябваше да продължат без треньорите си и президентът Константин Папазов седна на пейката, тъй като Димитър Ангелов и неговият помощник бяха отстранени от съдиите.

start-photo.bg
50 снимки

30 секунди преди края на третата част плевенчани можеха да обърнат развоя на мача, но най-напред пропуснаха два наказателни удара. След това на два пъти опитаха от зоната за три точки, но все топката се отбиваше в ринга. И така 14.3 секунди преди края Златин Георгиев вкара две точки и даде успокоителен аванс на своите – 57:53.

Флорвиъс и Лъчезар Димитров с кош и тройка направиха 64:57, но серия от 7 точки донесе равенство 64:64 най-вече заради Николай Стоянов и Евгени Хаджирусев от гостите. 3:26 минути преди края плевенчани, може би защото останаха с доста ниска петица на терена, пропуснаха да вкарат три пъти подред . Вместо това при една контраатака от ъгъла Николай Михайлов беше точен с тройка за Левски и увеличи преднината на своите на 72:66. Тройката беше върната, но Левски нанесе важния удар в този етап от мача чрез Лъчезар Димитров. 1:59 минути преди края Димитров вкара отново тройка и вдигна преднината на 77:69, което означаваше 8 точки по-малко от две игрови минути. След няколко поредни пропуска на плевенчани под коша, Лъчезар Димитров с тройка и Флорвиъс направиха успеха на сините с 82:69.

Автор: Атанас Василев/БТА