Левски Лукойл победи Рилски спортист със 75:64 (10:15, 28:23, 21:8, 16:18) в Самоков в срещата от първия кръг на Националната баскетболна лига. Двубоят вървеше на приливи и отливи през първото полувреме, като домакините дръпнаха с 19:10 в началото на втората четвърт, след което Левски обърна до 22:21, но със серия от 11 поредни точки самоковци отново поведоха с 32:22 в 15-ата минута. До почивката обаче Левски успя да изравни за 38:38.

Столичани започнаха по-добре второто полувреме и дръпнаха с 44:38, а със серия от 8 поредни точки на Данило Тасич "сините" поведоха с 52:43. Левски затегна защитата и поведе с 59:45 в последната минута на третата част. "Сините" продължиха по-добрата си игра и на старта на последната част и за по-малко от три минути увеличиха аванса си до 20 точки при 66:46, което до голяма степен предреши крайния победител в мача.

Левскарите се поуспокоиха и след няколко грешки позволиха на Рилски спортист да направи серия от 12:1 и да намали изоставането си до 62:71 две минути преди края, но за повече домакините нямаха сили. Тасич беше с ключова роля за успеха на софиянци с 24 точки и 12 борби. Чавдар Костов и Йордан Минчев добавиха по 11 точки.

Павлин Иванов беше лидер за Рилски спортист с 16 точки и 6 асистенции.

"Дойдох тук със свито сърце. Самоков направи добра селекция от български играчи и смятам, че те бяха фаворит. Но ние запазихме самообладание. Отдавам го на опита на моя отбор. Имаше ситуация, в който съперникът водеше с 32:22, за да стигнем до 66:46. Това са 30 точки разлика за кратък период. Направихме ясен анализ на полувремето и подобрихме играта в защита. В последните шест минути играхме бавно, излязохме от своя стил, за да запазим победата. Това беше мое указание, а можеше да рискуваме и да направим по-голяма разлика, но нямаше смисъл. Тук се играе трудно и всички ще имат проблеми. Доволни сме от победата", каза старши треньорът на Левски Константин Папазов

"До момент, в който водехме, играехме добре. Агресивно в защита и добре на контраатака с лесни кошове. След което се получи спад в края на втората част, те изравниха и се възползваха от психологическия момент. Направихме много слабо второ полувреме с общо само 26 точки. Стреляхме с нисък процент и това повлия на самочувствието на играчите. Тасич днес направи разликата", коментира наставникът на домакините Людмил Хаджисотиров.