Баскетболният шампион на България Левски Лукойл спечели първия си трофей за новия сезон.

Възпитаниците на Константин Папазов победиха носителя на Купата на България Рилски спортист (Самоков) със 102:80 (20:24, 21:16, 34:26, 27:14) и спечелиха третото издание на мача за Суперкупата по баскетбол, който се проведе в зала "Универсиада".

Двата отбора изиграха равностойно първо полувреме. Тимът на Людмил Хаджисотиров поведе в резултата през първата четвърт, но на почивката домакините от Левски Лукойл имаха аванс от 41:40.

Левски Лукойл Рилски спортист

източник: lap.bg

Във втората част "сините" доминираха изцяло. Те поведоха с 12 точки в третата част, а в последните 10 минути преднината им достигна 95:73 малко повече от три минути преди сирената.

Левски Лукойл Рилски спортист

източник: lap.bg

За победителите най-резултатен беше Божидар Аврамов, който получи награда за реализатор номер 1 на мача. Христо Захариев добави 17 точки, а Патрик Рембърт завърши с "дабъл-дабъл" - 16 точки и 13 асистенции. Калоян Иванов реализира 14, а Деян Иванов се отчете с 13 точки.

Дерек Райт се отличи за Рилски спортист с 15 точки. Джейлън Дженкинс завърши с 13 точки и 10 борби.

Срещата в зала "Универсиада" изгледаха и част от националите, сред които Александър Везенков и Станимир Маринов. На трибуните беше още селекционерът на представителния тим Любомир Минчев.

Левски Лукойл Рилски спортист

източник: lap.bg

Тази вечер националите ще се съберат в Правец, а от утре ще започнат подготовка за световните квалификации срещу Франция на 13 септември в Ботевград и срещу Русия на 16 септември в Химки.

Първата Суперкупа на България спечели Лукойл Академик през 2016 година след победа с 93:85 срещу Рилски спортист. Година по-късно "студентите" загубиха драматично от Берое (Стара Загора) с 85:86./БТА