Шампионът Левски Лукойл победи категорично гостуващия Рилски спортист Самоков със 105:84 (22:23, 32:18, 25:24, 26:19) в последна среща от седмия кръг на Националната баскетболна лига за мъже.

Така "сините" оглавиха временното класиране с пълен актив от 14 точки. Самоковци пък допуснаха първо поражение и с 11 точки заемат третата позиция.

Двубоят започна равностойно, но след серия от 13:4 столичани дръпнаха с 42:32 малко след средата на втората четвърт и до края не допусна да бъде застигнат. Рилски спортист се доближи само на 6 точки при 54:60 четири минути след почивката, но след таймаут Левски Лукойл вкара три безответни тройки и прекърши надеждите на съперника за нещо повече. Самоковци започнаха четвъртата част с 5:0 точки и намалиха изоставането си до 70:79, но последва нова силна серия от 10:0 за домакините, с което те окончателно предрешиха мача. 

Двама играчи на софиянци завършиха с "дабъл-дабъл". Христо Захариев се отличи с 22 точки и 10 борби, а Патрик Рембърт допринесе с 19 точки и 10 асистенции. Миливойе Мийович наниза 17 точки, а Деян Иванов добави 16 точки и 8 борби. Калоян Иванов пък отново не се появи в игра заради травма. 

"От 15-ата минута доминирахме и напълно заслужихме победата. Респект към съперника. Те нямаха загуба досега. На няколко пъти се опитаха да се върнат в мача. Закономерно сме на първо място в класирането. Като цяло не мога да не бъда доволен. За 40 дни записахме пет мача в Европа и седем в България, в които не допуснахме загуба. В тази серия няма двубой, който да сме спечелили с късмет. Във всеки един от тях доминирахме и затова можем да бъдем доволни. С Калоян Иванов не смятам, че трябваше да рискуваме. Затова беше най-нормално да го запазим", заяви старши треньорът на "сините" Константин Папазов.

За Рилски спортист най-добър беше Джейлън Дженкинс с 21 точки и 7 борби, а Мартин Иванов се отличи с 16 точки и 6 асистенции.

"В първата четвърт играхме добре, бяхме равностойни. Във втората четвърт допуснахме спад. Окъсели сме откъм смени и това също повлия. Разликата дойде във вторите 10 минути, в която те я взеха с 32:18. Това беше ключово в мача. Срещу класен отбор срещу Левски, който разполага с най-силните индивидуалности в България, е трудно да наваксаш такова изоставане. В началото на третата част свалихме пасива до 6 точки, но веднага след това получихме три поредни тройки. Левски игра много агресивно. Ние вкарахме 84 точки като гост, което е добре, но в защита имаше какво още да се желае", коментира наставникът на самоковци Людмил Хаджисотиров./БТА