Отборът на Балкан Ботевград пропиля преднина от 21 точки в средата на втората четвърт, но все пак успя да победи със 79:78 (27:13, 16:21, 18:25, 18:19) като гост Академик Бултекс 99 в първия мач от полуфиналите в Националната баскетболна лига.

Срещата, която се игра в зала "СИЛА" в Пловдив, бе много драматична и приключи със скандали и опит за ръкопашен бой между представители на двата отбора. Представителите на ръководствата и на двата тима определиха случилото се като "пародия" и останаха крайно недоволни от съдийство и организация. 

Началото на мача не предполагаше по никакъв начин драматичния му завършек, след като гостите от Ботевград поведоха с 36:15 7:57 минути преди края на първото полувреме.

Постепенно обаче домакините от Академик започнаха да топят пасива си и след кош на Александър Груев поведоха с 68:67 5:46 минути преди края на срещата. Нов кош на Никола Маравич доведе резултата до 74:69 в полза на Академик, но Балкан успя да се завърне мача и 7 секунди преди неговия край ботевградчани получиха правото да изпълнят два наказателни удара.

Христо Захариев реализира и двете хвърляния от наказателната линия, за да направи резултата 79:78 в полза на Балкан. Това остави последното нападение на домакините, но те не успяха да изстрелят на време топката към коша на съперника и така Балкан спечели първия мач от серията, в която се играе до три победи.

Най-резултатен за Балкан с 15 точки бе Брендън Фортънбъри, а Девон Уошингтън и Венцислав Петков добавиха по 13.
За Академик Бултекс Димитър Димитров отбеляза 22 точки, а Васил Бачев приключи с 16./БТА