ЦСКА записа втора поредна победа в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ), след като „червените“ надираха категорично Академик Пловдив с 87:70 (18:17, 35:13, 15:19, 19:21) като гост в среща от втория кръг на шампионата. Ключова за крайния изход от двубоя се оказа втората четвърт, която играчите на Росен Барчовски взеха убедително с 35:13 и не изпуснаха инициативата, за да се поздравят с успеха. Академик пък регистрира второ поредно поражение, след като „студентите“ отстъпиха и на Спартак Плевен в първия кръг.

Двубоят в зала „Сила“ започна с доста неточности и от двата тима, но в средата на първата четвърт ЦСКА отвори аванс от 7 точки при 12:5 след тройка на Георги Боянов. Академик обаче успя бързо да навакса изоставането си и краят на частта дойде при само точка преднина за „червените“ – 18:17.

Вторите десет минути се оказаха решаващи за крайния изход от сблъсъка. „Студентите“ продължиха да правят повече грешки в отиграванията си в нападение и това позволи на ЦСКА да реализира поредица от точки на бърза атака. Така 4:20 минути преди края на втората четвърт баскетболистите на Росен Барчовски поведоха с 13 точки при 36:23, а до финала на първото полувреме авансът на столичния тим набъбна до 53:30, макар Кръстомир Михов да реализира тройка от центъра със сирената.

След почивката ЦСКА продължи да бъде по-резултатният тим и преднината на гостите стигна 29 точки при 61:32 след кош на Маркъс Хамънд и две поредни тройки на Кейлъб Уесън. Постепенно Академик подобри ефективността си в нападение и успя да смъкне 11 точки от пасива си, печелейки третата част с 19:15.

В последната четвърт отборът на ЦСКА загуби концентрация в завършващата фаза и това позволи на „студентите“ да се доближат на 14 точки при 66:80 3:21 минути преди финалната сирена, но въпреки това столичният тим не допусна изненада и затвори мача за крайното 87:70.

Най-резултатен за успеха на „червените“ бе Георги Боянов с 20 точки, Александър Радукич добави 18, а Кейлъб Уесън се отчете с 16 точки и 8 борби.

За домакините Тайлър Криймър записа "дабъл-дабъл" с 15 точки и 10 борби, а по 11 точки вкараха Кръстомир Михов и Джейлън Минет.

В следващия трети кръг Академик посреща Ямбол, докато ЦСКА е домакин на Миньор 2015.

 

БТА / Автор: Димитър Петков