Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Росен Барчовски заяви, че с победата на Латвия в понеделник е свършена част от работата по пътя към класирането за европейското първенство догодина, но за да стане то факт, трябва да бъдат свършени още много неща. България има актив от една победа и една загуба след първите два мача и заема второ място след лидера Гърция, който е с два успеха. Босна и Херцеговина е на трета позиция със същия баланс като България, а Латвия е на четвъртото място без победа до момента. "След тези първи два мача мога да кажа, че Гърция изглежда като лек фаворит. Макар и да не играха с тима, с който участваха на световното първенство, гърците си остават много класен отбор. За другите две места за класиране шансовете между нас, Босна и Херцеговина и Латвия остават равни", каза Барчовски.

"Хубаво е, че до следващите квалификационни мачове през ноември има достатъчно време и ще можем да планираме и да се подготвим по-спокойно. Оптимистично мога да гледам на фона на това, че свършихме някаква част от работата, защото нека не се лъжем - с две загуби щеше да ни бъде много трудно. Така че предпочитам да бъда реалист и да не изпадам в еуфория, защото ни предстоят още четири много тежки мача, в които трябва да опитаме да вземем поне две победи", добави Барчовски.

"Можеше да победим и Гърция, но за да го направим, трябва да си повярваме. Името на съперника ни тежеше. Освен това имаме и спортно-технически проблеми, които си ги знаем. Разбира се, че с Александър Везенков щяхме да бъдем друг отбор, защото неговото присъствие дава крила на съотборниците му, но неговите заместници - Александър Янев, Димитър Димитров, Йордан Минчев и Станислав Ваклинов, направиха много силни мачове и съм много доволен от тях", заяви националният селекционер. "Знаем къде са ни слабостите и знаем, че без битка няма как да победим друг отбор на нашето ниво. Нямаме нужната класа, за да можем да си позволим да побеждаваме съперниците, играейки на 70 процента от възможностите ни, така че няма как да не бъда доволен от старанието и желанието от момчетата. Надявам се това да е една първа стъпка в развитието на тима, но за да стане то факт реално, ще бъде въведена и тази единна програма. В нея ще има много сериозни изисквания към отборите и треньорите и съм убеден, че ще получа съдействие от клубовете", каза още Барчовски, който наскоро бе назначен и за отговорник на всички национални отбори.