Балкан Ботевград изравни на 1:1 победи финалната серия в Националната баскетболна лига за мъже. Това стана след победа над Левски Лукойл със 105:99 след продължение във втория мач от серията в зала "Универсиада" в София.

С успеха Балкан "открадна" домакинското предимство на "сините" и при две победи пред собствена публика идната седмица ще затвори серията.
Ключова за успеха на играчите на старши треньора Небойша Видич се оказа третата четвърт, която те започнаха с 10 точки пасив, но направиха обрат, след като я спечелиха с 32:16. До смяната на водачеството се стигна заради агресивната игра на Балкан в защита и чудесната стрелба от далечно разстояние.

Гостите поддържаха аванс от около 6-8 точки още от края на третата четвърт почти до края на четвъртата, но тройка на Христо Захариев 1:18 минути преди края доближи Левски Лукойл само на точка от съперника им при 86:87.

В следващата минута кош не падна, но 18 секунди преди края Брендън Браун бе точен за 89:86 в полза на Балкан. Последваха два реализирани наказателни удара от Деян Иванов, след което Микаел Хопкинс отбеляза само при първия си изстрел от фауллинията за Балкан за 90:88.

Това даде шанс на Патрик Рембърт да атакува коша на съперника и да вкара за 90:90 2.7 секунди преди края, което се оказа и последният кош за редовното време.

В продължението над всички бе плеймейкърът на гостите Брендън Браун, който реализира серия от важни точки и изгова успеха на тима си.
Браун завърши срещата с 30 точки. Още 20 точки за победителите прибави Павлин Иванов, а с 16 завърши Микаел Хопкинс.

За Левски Лукойл Христо Захариев реализира 26 точки, а с 21 остана Патрик Рембърт. Близнаците Деян и Калоян Иванови вкараха по 11.

Третият мач от серията е в понеделник в Ботевград.