Академик Бултекс грабна блестяща победа срещу гостуващия Балкан с 80:70 /26:15, 21:19, 10:20, 23:16/ точки и показа, че тепърва влиза в играта за призовите места в шампионата на НБЛ. Отлично се включиха новите попълнения Митко Димитров и Никола Маравич, които внесоха нужната увереност в подкошието и бяха най-резултатни за победителите.

Мачът започна равностойно, но домакините дръпнаха с организирана защита и 5 от 8 на тройката, спечелвайки първата четвърт с 26:15. Отборът на Асен Николов продължи да контролира мача, въпреки че 2 минути преди почивката гостите стопиха пасива си само на 6 точки. Пловдивският тим продължи да играе стабилно в отбрана, направи и няколко добри бързи атаки и дори увеличи преднината си с 2 точки. През втората четвърт Академик Бултекс 99 вкара още две тройки – в самото начало на Шакир Смит и в края със сирената – на Митко Димитров.

След почивката гостите коригираха действията си в нападение и защита, коригираха мерника в далечната стрелба и се върнаха в мача. Те ограничиха свободните шутове на домакините, които не успяха се разпишат от тройката в третата четвърт, а в самия и край засилиха интригата, стопявайки пасива само на 3 точки. 7 минути преди края на мача Балкан изравни 59:59. С тройка на Шакир Смит и поредни отлични изяви на Митко Димитров домакините отново дръпнаха с 9 точки 2 минути преди края и това се оказа решаващо. В края в игра отново влезе 14-годишния талант на пловдивския тим Симеон Димитров.

Димитров направи голям мач с 25 точки и 7 борби /коефициент 29/, Маравич добави 18 токи и 8 борби, Мартин Дурчев се отчете с 12 точки.  Венци Петков бе най-полезен за гостите с 19 точки, Иванов добави 13, Брукс – 11.

 „Беше оспорван мач. Изиграхме много добро първо полувреме, но в третата четвърт прибързвахме с решенията и позволихме Балкан да изравни. В последната част се поправихме и спечелихме заслужено с добра защита в края. Димитров и Маравич се включиха отлично. За Митко не съм си мечтал да го имаме при нас на този етап, Маравич го искаме от два сезона и преди също сме му отправяли оферти. С тези нови попълнения лично моите цели стават по-големи – искам да сме в четворката на всички турнири, в които участваме. Със Седрик Боуен се разделяме. След мача с Рилски спортист исках да остане, но нямаме финансова възможност да платим такса за пети чужденец, както и да покрием заплатата му. Обединението на Лукойл с Левски? Твърде малък съм, за да коментирам решенията на Валентин Златев. Щом го е решил – значи е правилно”, коментира старши треньорът на Академик Бултекс 99 Асен Николов.

„Щастлив съм от победата срещу труден съперник. Чувствам се отлично отново тук, надявам се сега да остана по-дълго време. Не съм очаквал да направя такъв повторен дебют, тъй като не съм в най-добрата си форма. От доста време нямах толкова игрови минути и на моменти имаше умора, която се надявам в бъдеще да изчезне. Трудно ми е да направя сравнение с отбора от миналия сезон, защото само от 2 дни съм тук, но и в двата случая започвам с победи и се чувствам страхотно”, сподели пристигналият от Левски Митко Димитров.

 „Мачът беше важен за нас, щастлив съм, че спечелихме. Тази победа се дължи на много труд. Ще запомня този дебют при мъжете пред родна публика – чувството е страхотно. Момчетата ме приеха отлично – много са готини. Сякаш винаги съм бил част от този отбор”, добави Симеон Димитров.

„Честитя победата на Академик Бултекс 99. Не може само с 6 асистенции за цял мач да го спечелим. Също така направихме много грешки в защита. В края няколко пъти изпускахме Митко Димитров сам под коша. Смятам, че не само той и Маравич направиха разликата – все пак на игрището са петима. Пък и ние не бяхме на ниво днес”, заяви старши треньорът на Балкан Небойша Видич.

 „Академик Бултекс 99 е силен отбор и го показа, особено с двамата си нови играчи. Играе бърз баскетбол с много тройки и трудно може да се опази. Преди почивката не си подавахме топката. След това оправихме играта си, но вече бяхме изпуснали мача. Куцахме в организацията и в защита. Борим се финал и първо място в шампионата”, пък каза Александър Илиев.